Ukoliko vas nešto boli, osjećate nelagodu ili imate neki drugi problem, kod ginekologa idite odmah. Ali, ukoliko vas ne muči nikakav hitan problem, najbolje je da odete nekoliko dana nakon što vam prođe menstruacija.

Obratite pažnju da 24 sata prije odlaska nemate seksualni odnos, a kada se budete tuširali prije pregleda, koristite blage sapune i nemojte stavljati kreme i druga sredstva za njegu u blizini genitalne oblasti, jer mogu uticati na rezultate testova.

Pripremite se za neka obična pitanja

Kada budete došli na pregled kod ginekologa – bilo da ste se javili ginekologu u domu zdravlja ili u privatnoj ordinaciji – on će najprije sa vama porazgovarati. Pitaće vas neke sasvim obične stvari: sa koliko godina ste prvi put dobili menstruaciju, da li ste nekada bili trudni ili rađali, da li ste imli neke ozbiljnije bolesti, da li je u vašoj porodici neko imao kancer, da li ste na nekoj terapiji…

Prije nego što krenete kod ginekologa, podsjetite se kada ste dobili posljednju menstruaciju – ginekolog će željeti da zna koji vam je dan ciklusa.

Još pitanja ginekologa

Ginekolog će vas pitati i neka mnogo intimnija pitanja, ali, koliko god vam možda u tom trenutku bude neprijatno, obavezno odgovorite tačno i iskreno. Pitaće vas možda da li imate bolove tokom seksualnog odnosa, da li ste nekad imali seksualno prenosivu bolest, da li ste imali rizične odnose (bez zaštite), da li imate jednog ili više seksualnih partnera… Zapamtite, svaki vaš razgovor sa ginekologom je strogo povjerljiv, ostaje između vas i ljekara!

Pitajte sada vi ginekologa

Na početku ili na kraju pregleda pitajte ginekologa sve što vas zanima: koju metodu kontracepcije bi vam preporučio, kako da se zaštitite od bolesti i trudnoće… Ako planirate trudnoću, recite to ljekaru. Vjerovatno će vam predložiti još neki dodatni test i preporučiti prenatalne vitamine.

Ginekološki pregled

Pregled se obavlja na ginekološkoj stolici – bićete u ležećem ili poluležećem položaju sa podignutim i raširenim nogama. Moraćete da skinete gaćice i donji dio garderobe, a ako imate suknju, možete samo da je zadignete. Rutinski pregled kod ginekologa, ukoliko nemate nikakav problem, obično traje jako kratko – desetak minuta. Ukoliko budete opušteni, neće vas uopšte boljeti.

Ginekolog će letimično pogledati spoljne genitalije (za slučaj da su vam se na primjer pojavili kondilomi ili neka kožna bolest), a onda će preći na bimanuelni pregled (rukama) – sa dva prsta će ući u vaginu, a drugom rukom će vam ispipati stomak jer tako određuje položaj, oblik i veličinu reproduktivnih organa. Ukoliko vas tpri ovom pregledu, ili u bilo kom trenutku nešto zaboli, recite to ljekaru.

Nakon ovog pregleda, ginekolog će uraditi i nekoliko testova.

Ginekološki testovi

Ginekolog će spekulumom (instrument koji izgleda kao ptičiji kljun) blago raširiti zidove vagine kako bi mogao da uzme različite uzorke tkiva i sekreta za testove.

Jedan od najvažnijih testova zbog kojih se ide kod ginekologa je Papanikolau ili papa test koji služi za otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih promjena na grliću materice. Osim toga, ljekar će štapićem sa vatom uzeti uzorak vaginalnog sekreta da provjeri da nemate neku infekciju.

Kolposkopski pregled takođe traje jako kratko i ne boli – ginekolog će specijalnim aparatom nalik mikroskopu provjeriti da li su se pojavile promjene na ćelijama grlića materice.

Rezultate ovih testova dobićete za nekoliko dana ili nekoliko nedjelja, a ako nisu potpuno u redu, ljekar će vas posavjetovati oko terapije.

Bližimo se kraju ginekološkog pregleda

Ginekolog će vam na kraju vjerovatno uraditi i pregled vaginalnim ultrazvukom – to je duguljasta sonda na koju će ginekolog staviti prezervativ i malo gela i pregledati unutrašnje organe, matericu i jajnike. Poslije toga ste slobodni!

Ko treba da se pregleda i kada

Na redovan ginekološki pregled treba da idu sve devojke starije od 18 godina. Prije punoljetstva ljekaru treba da se obrate samo djevojke koje su napunile 16 godina, a još nisu dobile menstruaciju ili djevojke koje su seksualno aktivne ili planiraju da budu uskoro.

Osim toga, na pregled treba da odu djevojke i žene kojima je izostala menstruacija, one kojima menstruacija neobično dugo traje, koje imaju bolove u donjem dijelu stomaka ili vagine, u slučaju da imaju pojačan sekret ili svrab ili su imale nezaštićene i rizične odnose i sumnjaju da su trudne ili da si dobile neku seksualno prenosivu bolest. Takođe, ginekologu treba da se obrate žene koje žele da počnu da koriste kontraceptivne (antibebi) pilule, ili uopšte, da se posavjetuju o kontracepciji i zaštiti od polno prenosivih bolesti.

Zašto je pregled kod ginekologa neprijatan

Pregled kod ginekologa, naročito prvi, nije prijatan, ali nije ni bolan. Morate da se skinete pred nepoznatom osobom, legnete i raširite noge. Međutim, gledajte na to kao rutinsku proceduru koju proživljavaju sve žene, a koja je ginekolozima tek uobičajena – oni rade svakodnevno veliki broj takvih pregleda.

Što se tiče vaše brige o tome kako ćete izgledati ginekologu – ona je zaista suvišna! Kod ginekologa odlaze i žene koje su mršave i koje su gojazne, i sa “donjom frizurom” i bez nje, i sa problemima i bez… Uostalom, čim prođe pregled shvatićete da je sva vaša briga bila potpuno bez osnove.

Muški ili ženski ginekolog?

Skroz je nevažno. Važno je da je ljekar iskusan i da imate povjerenja u njegovu stručnost. Nekim ženama je lakše da odu kod ženskog ginekologa – neprijatno im je da se skinu pred muškarcem – dok druge žene tvrde da su muški ginekolozi mnogo pažljiviji. Na vama je da odlučite!