Vodoinstalatera na dobrom glasu, a kojih je u Banjaluci sve manje, možete rezervisati tek za iduću godinu.

I sami majstori kažu da posla imaju preko glave i ne mogu stići na sve pozive, čak i stalne mušterije su nekada na čekanju. Kako svjedoče, sve ih je manje u gradu, jer su njihove brojne kolege već otišle u inostranstvo „trbuhom za kruhom“.

– Ostali smo uglavnom mi stariji, ali i nas su godine pritisle i loše zdravlje, i ne mogu uopšte ljudima izaći u susret koliko ima poziva. Sve do Nove godine sam rezervisao termine. Preporučujemo mi mušterijama ako ne mogu čekati da pozovu i neke mlađe kolege, ali ljudi nažalost nemaju povjerenja u njihov rad, jer su još „zeleni“ – ispričao nam je jedan dugogodišnji majstor.

Banjalučanin Dragan Petković koji oprema sprat kuće svjedoči takođe da se dobro namučio dok je našao kvalitetnog majstora.

– Ne znam više ni koliko sam brojeva telefona okrenuo. Trebamo namjestiti sprat porodične kuće da se možemo useliti što prije, ali jedva sam pronašao iskusnog vodoinstalatera, koji mi je dobro i naplatio. Za šest sati posla uzeo je 250 KM, nije to uopšte loša dnevnica, ja za toliko moram radim sedam dana – govori on.

Izuzetno su traženi i zidari, moleri, keramičari, konobari, koji takođe masovno odlaze u inostranstvo.

Mi već godinama upozoravamo kako će doći vrijeme da će se preduzetnici otimati za zanatlije i plaćati ih zlatom, ali to niko nije shvatao ozbiljno, ističe predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, Jovica Bratić.

Generacije mladih se iseljavaju, precizira on, tzv. internet generacije koje idu dalje, tamo gdje mogu živjeti bolje, gdje će dobiti siguran posao, platu, a uspjeće i nešto uštedjeti.

– Dešava nam se da  djeca doktora isto postaju doktori, djeca prosvjetnih radnika profesori, a djeca zanatlija idu vani. Velike smo propuste napravili u reformi školstva, a nekorektni smo i kod plaćanja zanatlija i to je veliki problem. Mladi neće da izučavaju zanatsku djelatnost, jer im je bolje završiti neki privatni fakultet i biti menadžer, ali ne znaju da zanatlija uvijek može zaraditi za život, i u najteže vrijeme – ističe Bratić.

Dodaje i da zanatlijama savjetuju da podižu cijenu svog rada.

– Moramo radikalne rezove napraviti, djelovati i preko noći povećati plate ljudima, a ne pričati i pregovarati o tome po godinu dana – zaključuje Bratić.

Loša iskustva

Mnogi građani pričaju i da su imali ružna iskustva sa mladim majstorima, zbog čega im više ne vjeruju da znaju kvalitetno uraditi posao.

– Nazvala sam vodoinstalatera preko oglasa, da postavi česmu u kuhinji, ali poslije par dana voda je procurila. Majstor se vratio da popravi, međutim sutradan voda je opet procurila iz česme, i više mi se nije javljao kada sam ga zvala na telefon. Od tada zovem samo provjerene majstore, brojeve uzimam od prijatelja – prepričala je tridesetogodišnja Milena.

Izvor: srpskainfo