Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske (SaMSIC) organizuje “Movembarsko” predavanje “Jesi li muško? Pregledaj se!”, u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Ulici Save Mrkalja 14.

Predavanje o tumoru testisa i važnosti samopregleda biće održano u srijedu, 28. novembra u 19.30 časova.

“Movember” je globalni pokret podrške oboljelim muškarcima i ima za cilj podizanje svijesti o muškim bolestima, promociju pregleda i samopregleda testisa, kao i skretanje pažnje na karcinom prostate i prevenciju suicida u muškoj populaciji.

Na teritoriji Banjaluke neformalno udruženje “Super brke” na zanimljiv način skreću pažnju na muške bolesti tokom mjeseca novembra i tako podržavaju globalni pokret “Movember”. Njihova aktivnost je i skupljanje novca za pomoć oboljelima od tumora testisa, a sve to uz puštanje brkova.

Tumori testisa pogađaju populaciju muškaraca starosne grupe od 15 do 40 godina, populaciju koja se nalazi u reproduktivnom periodu, te donosi rizik oboljelom od nemogućnosti dalje reprodukcije.

Pored svega toga, radi se o malignoj – zloćudnoj bolesti, koja može dovesti do smrtnog ishoda.

Rana dijagnostika i metode preventivnih pregleda su ključ uspjeha, jer rano dijagnostikovana bolesti je izlječiva u 98 odsto slučajeva.

Predavanje će održati stručnjak iz oblasti onkologije koji je svakodnevno u kontaktu sa oboljelima.

Pored osnovnih informacija o oboljenju i načinu liječenja ove bolesti, skrenuće pažnju na važnost samopregleda, koji svaki muškarac može obaviti u kućnim uslovima.

O psihologiji muške seksualnosti i seksualnosti se malo priča, a ovo predavanje će biti uvod u buduća predavanja na ovu temu.

Kako seksualne navike utiču na pojavu depresije? Šta je dobro, poželjno, u seksualnim navikama, a koje su to patološke sfere? O svemu tome će nam pričati psiholog.

Naravno, ovom prilikom predstaviće se i “Super brke”, šta su to uradili do sada, šta sada rade i kakvi su im planovi za budućnost.

Izvor: srpskainfo