Farmeri u Srpskoj i dalje svinjokolj praktikuju tako što svinju najprije „omame“ ušicama sjekire, pa je onda zakolju nožem, ignorišući tako preporuke da životinja za ovaj čin treba da bude propisno “pripremljena”.

A to, kako kaže zakon, podrazumijeva upotrebu specijalnog pištolja za omamljivanje, te korišćenje metoda koje obezbjeđuju trenutnu smrt, dok se sve drugo smatra mučenjem.

Međutim, sjekira je, kao “omamljivač”, aktivna i ovih dana, s obzirom da u RS svinjokolj uveliko traje. Naime, naši farmeri prilikom smirivanja svinja i dalje najviše vjeruju ušicama sjekire, dok klanje obavljaju mesarskim noževima.

– Tako se kod nas radilo vijekovima, a taj običaj je ostao do danas. Jednostavno, ljudi teško mijenjaju navike, bar u naseljima u kojima ima ljudi. Tamo gdje nema ko da priskoči u pomoć, stoka se kolje u klaonicama – kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja stočara RS, Vladimir Usorac.

Podsjetimo, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja RS kaže da se životinja smije klati samo ako je prije iskrvarenja bila omamljena, osim ako je riječ o vjerskom obredu ili ako se radi o klanju za potrebe domaćinstva.

Omamljuje se pištoljem sa penetrirajućim klipom, strujom i plinom, a to radi lice koje je osposobljeno i koje ne smije upotrebljavati sredstava za omamljivanje kojima se životinji nanosi nepotrebna bol.

Na internet se, takođe, često mogu naći oglasi u kojima se nude aparati namijenjeni za omamljivanje stoke, koji koštaju oko 80 KM.

Foto screenshot njuskalo.hr

„Više nećete morati da se borite sa svinjom dok je koljete bez obzira na njenu težinu. Odlučite gdje vam je najpogodnije mjesto da svinja iskrvari. Ubodete viljušku u vrat na 5 do 10 cm iza ušiju. U tom momentu svinja se ukoči i pada. Viljušku ispuštate iz ruke, to jest ostavljate je cijelu u vratu! U vrlo malo slučajeva se dešava da svinja zauzme takav položaj da ne može da padne. U tom slučaju sami je oborite. Sav ovaj posao radite golim rukama i svinju slobodno dirate po tijelu ne samo vi, nego i drugi ako pomažu pri klanju, bez ikakve bojazni da će vas struja prodrmati. Aparat nema ulogu da ubije ili da šokira svinju, već samo da je obori i drži u prilično mirnom stanju, dok se obavi proces klanja. Neka vam malo trzanja zadnjih nogu ne smeta, jer to pomaže da svinja dobro iskrvari. Kad ocijenite da je svinja dovoljno iskrvarila, viljušku izvadite, a aparat isključite iz struje“, stoji u jednom oglasu.

Izvor: srpskainfo