Da li postoji il’ ne postoji? Evo kada treba da kažete istinu svom djetetu…

Deda Mraz je glavni lik svačijeg djetinjstva, pa je jako teško kada dijete treba da prihvati da se radi o svjetskoj bajci koja traje od vajkada. Evo kada treba djetetu da priznate istinu o čiki sa Sjevernog pola.

Mnogi roditelji imaju problem da otkriju svom djetetu da Deda Mraz zapravo ne postoji, da su irvasi i magične kočije koje lete nebom jedna sjajna bajka iz koje moraju da izađu. Ono što je najbolnije za djetetov mali mozak je to da poklone kupuju mame, tate, bake, deke, a da se ono “uzalud” trudilo da bude dobro tokom cijele godine i uzalud pisalo pismo želja naslovljano na adresu Sjevernog pola.

I dok su jedni savjetovali roditelje da svake godine potvrđuju snove svoje djece i da ih uvjeravaju da njihov omiljeni lik zaista postoji, drugi psiholozi su zahtijevali od roditelja da prema djeci budu surovo iskreni i da im od malih nogu govore da se radi o najpopularnijoj bajci na svijetu.

U tom rasulu, roditelji su bili u nedoumici šta da urade, a da to bude najbolje za njihovo dijete.

Napokon će njihov problem biti riješen, jer se oglasio psiholog i stručnjak za roditeljstvo koji je detaljno obrazložio stav asocijacije psihologa Australije i dao jasna uputstva roditeljima kada i kako da kažu dejci istinu o Deda Mrazu.

– Svaki roditelj spontano odlaže da kaže istinu svom djetetu, jer se plaši da će dijete izgubiti povjerenje u njega – kaže ovaj psiholog, Džastin Kolson.

Kada se dijete ubijedi da Deda Mraz ne postoji, prva reakcija je – zašto ste me lagali i da li lažete opet. Djetetu je potrebno vrijeme da obradi u svojoj glavi istinu.

Iza toga slijedi još jedna osuda roditelja – varali ste me. Ovo potiče od ucjenjivanja djeteta poklonima koje će dobiti ili neće dobiti ako se lijepo, odnosno ružno ponaša.

Poslije ljutnje i bijesa ide razočarenje, koje je možda i najteža emocija i tada treba pustiti dijete da preboli situaciju i pružiti mu svu moguću podršku.

– Ono što je sigurno, djeci treba informacije davati postepeno, kao i kada ga uvjeravate da ovaj imaginarni lik postoji. Samo im odgovarajte na pitanja – kaže Kolson.

Kada su mali, oni vama uglavnom sugerišu da žele da im dođe Deda Mraz i tu počinje bajka, a dešava se i da roditelji sami nametnu djeci ovo vjerovanje. Kada dođe vrijeme da se izađe iz zavrzlame, onda posteje dosta teže.

– Ne postoje tačno određene godine u kojima dijete treba da sazna istinu o Deda Mrazu i Sjevernom polu. To je individualno, od djeteta do djeteta. Najbolje je davati djetetu istinu odgovarajući im na pitanja sa kojima će doći iz vrtića ili škole – kaže Kolson.

– Iz mog iskustva, djeca postanu radoznala između pete i sedme godine. Tada imaju dileme koje treba riješiti i vi kao roditelj ste dužni da to radite. Ne zaboravite da je znanje moć. Kada vam dijete dođe iz škole sa konstatacijom da je čulo da Deda Mraz nije stvaran i da Rudolf nije najbolji irvas na svijetu, ono vam u stvari govori da je spremno da sazna istinu. Za početak, objasnite mu da ste i vi dugo vjerovali da su ti likovi stvarni i da su vjerovala sva djeca na svijetu i odmah ćete olakšati vašem djetetu – ojašnjava Kolson.

– Ako je dijete dovoljno odraslo da postavlja pitanja, onda je dovoljno odraslo i da sazna istinu. Nemojte se plašiti – savjetuje.

– Pomozite svom djetetu da razmišlja logički i uvidjeće da je sve dobro realizovana magijska priča. Ako samo donese zaključke, manje ćete se osjećati krivim “što ste mu uništili snove”. Ipak, objasnite djetetu da drugi roditelji možda još nisu rekli svojoj djeci istinu i da zbog toga mora čuvati vašu malu tajnu, na taj način ćete mu  preusmjeriti misli, odnosno daćete mu zadatak i ono opet dobija na važnosti, ovoga puta kao odrasli – završava psiholog Džastin Kolson.