Žena u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantovana materica od preminule donorke. Kako javlja Guardian, ovo je prvi takav uspješan zahvat.

Ljekari su ranije u zemljama poput Švedske i SAD-a uspješno transplantovali materice od živućih donora, a nakon tih transplantacija, žene, kojima su materice, transplantovane rađale su djecu.

Značajan napredak

Ali, kako piše Guardian, u ovom slučaju stručnjaci kažu da se radi o značajnom napretku, jer je po prvi put rođeno dijete nakon što je transplantovana materica od preminule donorke.

Ljekar koji vodi ovo istraživanje pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

“Kod preminulog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po donora. Osim toga, manji su i troškovi, jer nema hospitalizacije, a ni jako duge operacije donora”, poručio je doktor Dani Ejzenberg sa Univerziteta u Sao Paulu, koji vodi ovo istraživanje.

Ejzenberg je rekao da je i sam pronalazak živućeg donora jako težak, te logistički izazovan.

Materica uklonjena nakon rođenja djeteta

Guardian javlja i kako ovo nije prva transplantacija materice s preminulog na živućeg donora, ali napominju kako je ovo prvi slučaj u kojem je nakon transplantacije s preminulog donora rođeno dijete. Tim ljekara je rekao kako je rođena djevojčica koja je zdrava, te koja se normalno razvija.

Materica je transplantovana iz tijela žene koja je preminula od izlijeva krvi u mozak. Imala je 45 godina i do tada je rodila troje djece. Primateljka organa bila je 32-godišnja žena koja je rođena bez materice. Ona je već mjesec dana nakon transplantacije dobila prvu menstruaciju, a nakon sedam mjeseci došlo je do vještačke oplodnje. Trudnoća je prošla normalno, a dijete je rođeno carskim rezom.

Nakon rođenja djeteta, materica je uklonjena iz tijela žene kojoj je donirana u istom zahvat u kojem je dijete rođeno carskim rezom. Ljekari su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da tijelo ne bi odbacilo transplantovani organ.