Za vrijeme vrućih ljetnih dana nema bolje poslastice od sladoleda, ali zašto ga ne bismo jeli i zimi? Ako su za pripremu korištene kvalitetne namirnice koje ne sadrže konzervanse, umjetne boje, pojačivače okusa ili velike količine šećera, sladoled može biti hranjiv međuobrok i za najmlađe.

Sladoled od banane

Banane su jedna od namirnica koje se čak u dječju prehranu uvode gotovo od samog početka dohrane i zato čine idealan temelj za zdravi sladoled. Što zrelije banane odaberete to će sladoled biti slađi.

Narežite banane na kriške i stavite u zamrzivač na dva sata. Zamrznute banane stavite u blender, miksajte dok ne dobijete teksturu tučene slatke pavlake i brzi sladoled je gotov.

Takav sladoled je i sam po sebi kremast i sladak ali možete ga oplemeniti i drugim voćem ili komadićima čokolade.

Sladoled od jogurta

Jogurt je još jedna od namirnica koju najvjerovatnije imate u frižideru. Običan ili grčki jogurt stavite u blender, dodajte prethodno zamrznuto bobičasto voće, malo limunovog soka i dvije kašike meda (ili drugog sladila).

Miksajte do kremaste konzistencije. Ako nemate bobičasto voće možete koristiti i bilo koje drugo sezonsko voće, samo ga prije zamrzavanja očistite i narežite na manje komade.

Zaleđeno voće na štapiću

Ako želite osvježavajuće i zdravo, jednostavnijeg recepta od zaleđenog voća nema. Narežite voće, što raznovrsnije i šarenije tim bolje, i stavite u plastične kalupe za sladolede.

Dopunite do vrha cijeđenim sokom od narandže ili nekim drugim sirupom po izboru i zamrznite. Ako nemate plastične kalupe za sladoled možete iskoristiti i plastične ili papirnate čaše i drvene štapiće ili plastične žličice.

Sladoled iz vrećice

Nemate blender, a nemate ni strpljenja da se sladoled zamrzne? Imamo i za to rješenje. Zaposlite male, dječje ručice i sladoled je spreman za 10 minuta. Za pripremu su vam potrebni:

  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 200 ml mlijeka
  • ekstrakt vanilije
  • pola šoljice soli
  • led
  • 2 vrećice s patentnim zatvaračem različitih veličina

Promiješajte šećer, mlijeko i ekstrakt vanilije. Smjesu ulijte u manju vrećicu i dobro zatvorite. Važno je da je vrećica dobro zatvorena kako so iz druge vrećice ne bi pokvarila okus sladoleda.

Promiješajte so i led i stavite u veću vrećicu.

Zatim manju vrećicu sa smjesom mlijeka i šećera stavite u veću sa smjesom leda i soli. Dobro zatvorite i dajte djeci da što snažnije tresu vrećice 5 do 10 minuta. Nakon toga otvorite vrećice i uživajte u sladoledu.