Zimski mjeseci su vrijeme kada se kod djece razvijaju brojne disajne infekcije, a jedna od najtežih među njima je upala pluća.

Pedijatri u domovima zdravlja u Srpskoj ističu da je broj akutnih respiratornih infekcija i opstruktivnih bronhitisa i ove zime povećan, što je uobičajeno za ovo doba godine. Upravo je opstruktivni bronhitis, koji karakteriše napad kašlja zbog kojeg dijete ne može normalno da diše, jedna od najčešćih bolesti kod djece predškolske dobi.

Česte su i upale pluća, posebno one koje u ovom periodu izazivaju virusi, ali ni njih ove zime u Republici Srpskoj nema više nego prethodnih godina, uprkos tome što stanovništvu može djelovati kao da je u pitanju epidemija. Ljekari objašnjavaju i da upale pluća mogu ozbiljnije ugroziti zdravlje djece ako se ponavljaju.

– Uobičajeno, svake godine imamo pacijente sa bronhopneumonijom ne tako teške kliničke slike, što je najvjerovatnije prouzrokovano virusima. Zdravstveno stanje djece može biti ozbiljno ugroženo, ako imaju teži oblik upale pluća sa pleuralnim izlivom, odnosno ako imaju tečnost između dvije plućne ovojnice, koje ostavljaju posljedice, kao i upale pluća koje se ponavljaju kod istih pacijenata. Djeca koja su imala težu kliničku formu, kao i djeca kod kojih se upala pluća ponovila, moraju imati bolji nadzor. Takvu djecu treba vakcinisati i sezonskom vakcinom protiv gripa, uz preporuku odabranog pedijatra ili doktora porodične medicine – objašnjava pedijatar Snežana Simić-Perić iz Doma zdravlja Bijeljina, jednog od najvećih u RS.

Terapija

Slična je situacija i u najvećem gradu u Srpskoj. U Domu zdravlja Banjaluka ističu da je broj upala pluća kod djece uobičajen, te da su više zastupljene virusne upale pluća.

– Ako se upale pluća na vrijeme prepoznaju i ako se primijeni adekvatna terapija, nema komplikacija. Roditelji bi, svakako, trebalo da izbjegavaju da djecu vode na velike skupove, u igraonice i tržne centre, gdje postoji velika mogućnost prenosa virusa. Umjesto toga, savjetuje se da svakodnevno djecu izvode u šetnju, da ih slojevito oblače, da djeca piju dosta tečnosti i uzimaju vitamine. Važno je i da se prostorije stana najmanje dva puta provjetravaju i da se održava odgovarajuća vlažnost vazduha – navodi pedijatar Milka Ćojanović, te dodaje da bi se bakterijske upale pluća mogle prevenirati uvođenjem pneumokokne vakcine u kalendar obavezne vakcinacije i u RS.

Imunitet

Ljekari apeluju na roditelje i da bolesnu djecu ne vode u kolektive, odnosno vrtiće i škole. Objašnjavaju i da su djeca, posebno do treće godine života, podložnija upalama pluća, jer im je nedovoljno razvijen imunitet. Sklonost infekcijama disajnih organa smanjuje se kako odrastaju.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da su na bolničkom liječenju zbog upale pluća najčešće upravo djeca uzrasta od godinu do tri godine, a da je potreba za ovim liječenjem kod djece od četvrte do šeste godine i dalje, upola manja.

Prvi uzrok smrtnosti

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, upala pluća je prvi infektivni uzrok mortaliteta među djecom, te uzrokuje 15 odsto od ukupnog broja smrtnih ishoda među djecom mlađom od pet godina. Pneumoniju najčešće izazivaju infekcije uzrokovane bakterijama, ali i virusima.

Miješane infekcije bakterijama i virusima mogu se javiti u do 45 odsto infekcija kod djece i 15 odsto infekcija kod odraslih, upozorili su nedavno stručnjaci povodom obilježavanja svjetskog dana posvećenog borbi protiv pneumonije.

Izvor: srpskainfo