Na proljeće bi Banjalučanima, ali i posjetiocima grada na Vrbasu trebao biti dostupan još jedna terminal za iznajmljivanje bicikala, a za tu privilegiju se „bore“ dva naselja Obilićevo i Rosulje.

Sa ovom najavom, bar za sada, neće biti ispunjene nade Savjeta MZ Nova Varoš, koji je među prvima predložio da se prilikom proširenja ovog sistema jedan terminal postavi i u ovom naselju. Njihov prijedlog je bio da to bude u ulici Tina Ujevića u blizini objekta Pošte Srpske.

Predsjednik komisije za komunalna pitanja i pitanja saobraćaja Saveta MZ Nova Varoš, Ljubiša Gavranović je rekao da su uputili tu molbu gradu zbog velikog interesa mještana ovog naselja.

– Veliki broj stanovnika je htio, te bicikle iskoristiti kao alternativno  prevozno sredstvo za odlazak na posao ili za obavljanje svakodnevnih obaveza i žao mi je što naša molba nije uvažena – kazao je  Gavranović.

Dodao je da je lokacija koju su predložili takođe bila atraktivna.

–  U Centru je naselja gdje je velika frekvencija ljudi. Pored toga tu je zgrada Pošte i marketa koji radi 24 sata i time bi ta oprema u neku ruku bila i zaštićena– naveo je Gavranović.

Na četiri lokacije je ove godine uvedena mogućnost iznajmljivanja bicikala  BL bike i za taj alternativni način transporta je vladao veliki interes. Zbog uspjeha tog projekta Grad je odlučio da dogodine uvede još jedan terminal na kojem će biti postavljeno deset bicikala.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su rekli da još nije donešena odluka u kojem naselju će to tačno biti.

Kada je u pitanju Obilićevo kazali su da je u igri lokacija na ukrštanju ulica cara Lazara sa novizgrađenim dijelom istočnog tranzita, a u Rosuljama na ukrštanju ulica Trive Amelice i Kralja Petra drugog.

– Za obje lokacije imamo napravljene urbanističko tehničke uslove – naveli su u Odeljenju.

BL bike je u funkciji  u gradu od 30. marta i tom prilikom su  opremljena četiri terminala sa ukupno 30 bicikala. Zbog sve nižih temperatura i dolaska zimske sezone, od sredine novembra uvedena je pauza za iznajmljivanje javnih bicikala kako bi se oni mogli zaštiti od uticaja lošeg vremena i koja će trajati do proljeća iduće godine.

U ovoj godini broj prijavljenih članova zajednice prešao 1.000, a zabilježeno je preko 11.000 iznajmljivanja. Najčešća upotreba bicikala u toku dana je bila  u vremenu od sedam do osam  i od 16 do 17 časova.  Najviše najmova je ostvareno radnim danima što pokazuje da su  građani bicikle uglavnom koristili za odlazak na posao, školu, fakultet i slično.

Iznajmljivanje

Bicikli su se ove godine mogli iznajmiti u ulici kralja Petra I Karađorđevića, preko puta zgrade Gradske uprave, kod „Akvane“, u ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra „Nikola Tesla“ i u parku „Mladen Stojanović“ uz dio trotoara Ulice kralja Petra I Karađorđevića.