Iskustvo donošenja bebe na svijet univerzalno je i jedinstveno u isto vrijeme. Iako žene to čine od postanka ljudske vrste, sam čin, običaji i društvene norme vremenom su se mijenjali i evoluirali zajedno sa taloženjem iskustva majki i babica. Ipak, u mnogim društvima porođajni rituali i običaji ostali su sveti i nepromijenjeni kroz vijekove. Evo nekih od najupečatljivijih:

Južna Amerika: La Cuarentena

U mnogim državama Latinske Amerike, neke žene poštuju običaj „La Cuarentena“ što  predstavlja vrstu karantina. Tokom šest nedjelja, porodilje se uzdražavaju od polnih odnosa, određenih namirnica i napora. Posvećene su isključivo dojenju i brizi o odojčetu. Ostali članovi porodice kuvaju, čiste i paze na ostalu djecu.

Bali: Sahranjivanje posteljice

Stara postporođajna tradicija na Baliju sastoji se u sahranjivanju posteljice, organa koji neki Indusi smatraju „živom“, vrstom blizanca novorođenčeta. Posteljica se čisti, stavlja u kutiju i sahranjuje van kuće u okviru posebne ceremonije.

Japan: Ansei

U Japanu, rođenje se spatra divnim, prirodnim iskustvom koje se ne okončava onda kada beba dođe na svijet. Tokom tri nedjelje nakon toga, uobičajeno je da se porodilja oporavlja ležeći u domu svojih roditelja. Od ostalih članova porodice se očekuje da pomažu u domaćinstvu i oko bebe.

Holandija: Porođaj kod kuće

Svaki peti porođaj u Holadniji obavlja se kod kuće, što je najveći procenat u zapadnom svijetu. Holanđani na porođaj gledaju kao na prirodan dio života, koji nema veze sa bolešću, i mnogim ženama smeta što se on danas u razvijenom svijetu tako tretira.

Brazil: Darivanje

Dok su širom svijeta porodilje te koje dobijaju poklone, u Brazilu mlade mame, suprotno tome, daruju svoje posjetioce kada ih dočekuju u porodilištu.

Turska: Lohusa šerbet

U Turskoj je običaj da porodilje piju Lohusa šerbet, piće od cimeta, šećera i crvene prehrambene boje. Prvo ga one piju u porodilištu, a zatim kod kuće i gosti koji su došli da posjete majku i bebu.

Pakistan: Akika

U Pakistanu i drugim muslimanskim državama, akika je raširen običaj nadijevanja imena djetetu. Odvija se sedmog, četrnaestog ili dvadeset prvog dana po rođenju. Glava novorođenčeta se brije i žrtvuje se životinja u znak zahvalosti Alahu i zarad zdravlja djeteta.

NJemačka: Majčinski pasoš

U Njemačkoj se, zarad boljeg praćenja zdravlja trudnice i porodilje, prilikom prve posjete ljekaru u trudnoći ženi dodjeljuje tzv. mutterpass – posebna zdravstvena knjižica u kojoj se prati njena trudnoća. Uvedena je 1968. godine i pomaže ljekarima da na jednom mjestu imaju uvid u sve medicinske podatke pacijentkinje.

Nigerija:  Prvo kupanje

Običaj Omugvo dragocjen je dio postporođajnog rituala u Nigeriji. Sastoji se iz ritualnog kupanja bebe koje vrši baka ili neka druga rođaka. Ovim činom majci se šalje poruka da nije prepuštena sama sebi, već da uz nju stoji zajednica žena na koje može da se osloni.

Izrael: Brit Milah

Brit Milah je jevrejski ritual obrezivanja muškog novorođenčeta osmog dana nakon rođenja. Ovoj prastaroj praksi prisustvuju porodica i prijatelji, a odvija se tokom jutarnjih molitvi. Nakon toga slijedi svečani ručak.

SAD: Bebi ćebence

Širom SAD, bebe se po rođenju već 60 godina umotavaju u istu vrstu ćebenceta kompanije „Medlajn“, pa je tako ovo ćebence u Americi postalo simbol čuda rođenja djeteta.