Da bismo vam pomogli da vam ova biljka što duže potraje, pripremili smo nekoliko jednostavnih savjeta kojih treba da se pridržavate…

Pored čuvene Božićne zvijezde, postoji još jedna vrsta “božićnog” cvijeća koju bi trebalo da imate u vašem domu.

Pročitajte i: Trik za održavanje i njegu Božićne zvijezde

Riječ je o Božićnom kaktusu koji je dobio ime zbog perioda u kome počinje da cvjeta, a to je upravo za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika. Njegovi cvjetovi mogu biti različitih boja koje variraju između crvene, ljubičaste i roze, bijele i žute. Međutim, period cvjetanja je za ovu biljku najosjetljiviji, što mnogi ne znaju, pa u većini slučajeva zna da se osuši zbog neadekvatne njege.

Da bismo vam pomogli da vam ova biljka što duže potraje, pripremili smo nekoliko jednostavnih savjeta kojih treba da se pridržavate.

Zalivanje

Zalivanje treba da bude umjereno kako bi kaktus procvjetao i razvio u potpunosti cvjetove. Možete ga malo zalivati jednom nedjeljno ili ga prskati vodom (listove i zemlju), takođe jednom nedjeljno. Kada primijetite pupoljke, potrebno je da pojačate prskanje vodom.

Izlaganje suncu

Božićni kaktus ne voli jako sunce, pa ga je idealno staviti na istočnu stranu gdje će dobijati jutarnje blage zrake. Za idealno cvjetanje je potrebno da ima do 10 sati svjetlosti.

Premještanje biljke i temperatura

Ne preporučje se, pogotovo ako je počeo da cvjeta, jer tada počinje za njega sezona mirovanja.Takođe je bitno da pripazite na toplotu u vašem domu. Ona bi trebalo da bude umjerena, ni previše topla, niti previše hladna. Preporučuje se 20 stepeni kao idealna.

Presađivanje

Nikako ga ne smijete presađivati u toku cvjetanja (isto kao i prethodna stavka), dok nakon ovog perioda možete. Božićni kaktus se na svake dvije do tri godine presađuje radi širenja korijena, a tada nije loše ni uzeti pelcere radi novih biljaka.