Poreska osnovica za poreze i doprinose kod porodiljskog bolovanja od naredne godine treba da iznosi 50 odsto, a od 2020. godine poslodavci treba da budu potpuno rasterećeni plaćanja porodilja dok su na bolovanju.

Ovo je regulisano Memorandumom o zajedničkim politikama koji su krajem prošle godine godine potpisali poslodavci i predstavnici Vlade RS, koja se obavezala na ove mjere.

Član Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić, kaže za Srpskainfo da je ove godine već umanjenja poreska osnovica za porodiljsko bolovanje za 20 odsto, a da do kraja godine treba da bude izmijenjen zakon kako bi se dodatno umanjila na 50 odsto.

– Imam informacije da je to pripremljeno i vjerujem da će to biti na jednoj od prvih sjednica Narodne skupštine RS – kaže Trivić.

Poslodavci se godinama žale kako ne mogu da „finansiraju natalitet Republike Srpske“ i da to treba da radi država. Zakonom je regulisano da poslodavac porodilji plaća godinu dana bruto platu, dok Fond za dječju zaštitu refundira poslodavcima neto platu.

Vlada je prije godinu dana izašla u susret poslodavcima i obavezala se na reformu finansiranja dječje zaštite.

Osim toga, Vlada RS se obavezala da će omogućiti redovnu isplatu refundacije poslodavcima po osnovu ukupnog bolovanja, te da će biti napravljen presjek sa 31. decembrom prošle godine.

– Utvrđeni dug biće izmiren kroz emisiju obveznica, koje će biti naplative polugodišnje u naredne tri godine. Emitovane obveznice poslodavci će moći da prodaju na sekundarnom tržištu, a tekuće refundacije po osnovu bolovanja Fond zdravstvenog osiguranja će redovno da servisira od 1. januara 2018. godine – navedeno je u Memorandumu.

U maju ove godine poslodavci i direktor Fonda ZO su potpisali sporazum po kojem će Fond sve tekuće obaveze u 2018. godini za bolovanja radnika dužih od 30 dana izmirivati redovno, dok će dug nastao iz ranijih godina kontinuirano izmirivati uz mogućnost multilateralne kompenzacije potraživanja i dugovanja.

Neplatiše najveći teret

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Dragutin Škrebić, smatra da  najveći teret Fondu, ali i kompletnoj privredi, predstavljaju oni poslodavci koji ne izmiruju svoje obaveze na vrijeme.

– Kada bi svi u sistemu redovno izmirivali svoje obaveze Fond bi mogao da bez problema  finansira i zdravstvenu zaštitu, ali i da realnom sektoru redovno refundira bolovanja duža od 30 dana. Zato od Fonda tražimo prvenstveno da redovno izmiruje svoje obaveze prema redovnim platišama doprinosa – istakao je Škrebić.

Izvor: srpskainfo