Vikala sam iz sveg glasa i lupala čime sam stigla, samo da bi me neko čuo. Bila sam preplašena, ali sam činila sve da dozovem pomoć i otjeram pljačkaše, iako nisam znala ko se nalazi iza zaključanih vrata.

Ovo je ispričala Bosa Frašto (90), koja je u nedjelju naveče bila na meti dvojice maloljetnih razbojnika u svom stanu u banjalučkom naselju Starčevica.

– Bilo je oko 18 časova kada sam otišla da pospremim sobu. Odjednom sam čula škripu vrata. Neko me je zaključao u sobu i krenuo u premetačinu kuhinje i dnevnog boravka. S obzirom na to da živim sama, znala sam da su u pitanju lopovi. Galamila sam iz sveg glasa: “U pomoć! Otključaj!” Lupala sam letvom o vrata, samo da me neko čuje – ispričala je Frašto, koja živi u prizemlju zgrade u ulici Rajka Bosnića.

Neko od komšija čuo je galamu i pozvao policiju, koja je ubrzo stigla, a lopovi su u međuvremenu pobjegli.

Policajci su razbili staklo iznad vrata u sobi u kojoj je bila starica, ušli unutra i otključali je.

Potresena Frašto ispričala im je šta se desilo, a nedugo nakon toga identifikovali su Z. Č. (14) i N. Š. (15) zbog sumnje da su opljačkali nesrećnu ženu. Naknadno je utvrđeno da su lopovi odnijeli samo punjač za mobilni telefon, jer navodno nisu stigli ukrasti ništa više.

Nije jasno kako su maloljetnici provalili u stan, jer su, prema tvrdnjama starice, ulazna vrata bila zaključana. Pretpostavlja se da su ušli kroz prozor. Jedan od maloljetnika, kojeg terete da je opljačkao staricu, Z. Č. je njen bivši komšija, koji je već nekoliko puta pljačkao Frašto.

Prošle godine na Nikoljdan provalio je u stan i tada mi je ukrao oko 270 KM. Prije dva mjeseca ukrao mi je torbu u kojoj su bili dokumenti i oko 400 KM. Ukrao mi je i fotoaparat, koji mi je policija vratila, a jednom prilikom sam ga zatekla kako provaljuje u stan. Najviše žalim zbog porodičnih fotografija koje su izbrisane – kazala je Frašto.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da maloljetnike sumnjiče i da su ranije pljačkali staricu i da su joj ukrali ukupno 1.200 maraka.

– Teretimo ih i da su pojedinačno ili u grupi sa dvije punoljetne osobe u toku ove godine izvršili više krađa i teških krađa. Provaljivali su u kioske ili podrume, odakle su krali cigarete, bicikle, alat, a jednom su ukrali moped. Sve ove predmete su preprodavali – naveli su u policiji.

Nasilnik

Komšije opljačkane Bose Frašto tvrde da je maloljetni Z. Č.  problematičan i da je, dok je bio u njihovom komšiluku, maltretirao drugu djecu iz naselja.

– Tjerao ih je da se ponašaju kao on i ucjenjivao ih je. Jednom sam ga zatekla kako maltretira dječaka koji živi u blizini – ispričala je jedna žena koja je željela da ostane anonimna.

Izvor: glassrpske