Akcija se održava deveti put, ovaj put pod pokroviteljstvom predsjednice RS-a, Željke Cvijanović, a učestvuje veliki broj djece iz brojnih gradova. Širokog srca podijeliće svoje talente s publikom kako bi ih animirali da doniraju što veće sume za njihove vršnjake koji imaju potrebu za robotski asistiranom rehabilitacijom.

Prema podacima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, u RS-u godišnje između 150 i 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korištenje robotike.

“U našoj zemlji još uvijek nemamo robotski asistiranu rehabilitaciju, zbog čega su korisnici iz BiH prinuđeni da se liječe u Hrvatskoj, Sloveniji ili drugim evropskim zemljama. Direktan efekt primjene savremene robotike je znatno bolji ishod rehabilitacije i podizanja kvaliteta života djece s dijagnozama cerebralne paralize, spina bifide, te povredama glave i kičmene moždine“, kazali su iz fonda.

U humanitarnoj akciji učestvuju djeca iz KUD Gradiška i KUD “Mira Lukač” iz Drvara, Dječiji hor “Mali princ” iz Mrkonjić Grada, učenici OŠ “Sveti Sava” i učenici muzičke škole “Basics” iz Istočnog Sarajeva, učenici OŠ “Aleksa Šantić” iz Ugljevika te djeca iz Zvornika, Bijeljine i Trebinja.

Od 6. decembra 2018. do 7. januara 2019. biće aktivan i m:tel humanitarni broj 1411 putem kojeg donirate 1 KM u ove svrhe.

Ukoliko želite, možete izvršiti i uplatu novčanih sredstava na broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a. d. Banja Luka.

Izvor: klix