Kod nekih bakterijskih infekcija, kao što je na primjer ešerihija koli, dešava se da dugotrajno liječenje antibioticima ne daje rezultate, pa tada čaj od medveđeg grožđa može znatno da pomogne kod eliminisanja ove bakterije, jer ima jako antibakterijsko dejstvo…

Medveđe grožđe je biljka koja raste na suvim kamenitim staništima, uglavnom u borovim i drugim zimzelenim šumama. Od davnina se upotrebljava kao prirodni lijek za mnoge zdravstvene tegobe, naročito u sjevernoj Evropi.

U Rusiji se ova biljka koristi za štavljenje kože.

Biljka medveđe grožđe je u narodu poznata i pod imenima planika, medveđe uvo, uva i medvetka.

Kako izgleda biljka medveđe grožđe?

Medveđe grožđe je puzeći zimzeleni žbun koji može da dostigne visinu do jednog metra, čije se grančice zakorjenjuju. Kora medveđeg grožđa je crveno-mrka. Njegovi listovi su izduženog jajastog oblika tamnozelene boje. Plod je crvena bobičasta koštunica koja ima nekoliko sjemena. Zri u periodu od jula do oktobra.

List medveđeg grožđa se bere u proljeće, a najbolje je da se to radi na početku cvjetanja.

Ako se bere tokom jeseni, njegovo ljekovito svojstvo se umanjuje. 

Kada je u pitanju berba listova medveđeg grožđa, treba biti pažljiv. Njihovo branje je regulisano posebnom uredbom. Suši se na promaji, a prije sušenja se odvajaju samo cijeli, zdravi i zeleni listovi. Ako se suše nepravilno, listovi mogu da potamne. List medveđeg grožđa je bez mirisa, ali je gorkog i oporog ukusa.

Ljekovitost medveđeg grožđa

List medveđeg grožđa sadrži od 6 do 11% fenolnih glikozida (arbutin, metil arbutin i erikolin), 15% tanina, avonoida itd. Dobro je poznato da je medveđe grožđe (uva) posebno djelotvorna kod urinarnih infekcija.

Izuzetno je dobar prirodni lijek kod upale mokraćnih kanala, a veoma je djelotvorno i kod tegoba sa bubrezimabešikom, pa i kod cistitisa. Pored toga što je medveđe grožđe djelotvorno za tegobe urinarnog trakta, pomaže i kod dijareje, a njegovo konzumiranje se preporučuje i dijabetičarima.

Čaj od medveđeg grožđa se koristi kod pijeska i kamena i bubregu. O tome koliko je ovaj čaj ljekovit, svjedoči i to što ga preporučuju i ljekari, a ne samo travari i pristalice narodne medicine.

Kod nekih bakterijskih infekcija, kao što je na primjer ešerihija koli, dešava se da dugotrajno liječenje antibioticima ne daje rezultate, pa tada čaj od medveđeg grožđa može znatno da pomogne kod eliminisanja ove bakterije, jer ima jako antibakterijsko dejstvo.

Kako djeluje čaj od medveđeg grožđa?

Čaj od medveđeg grožđa se isključivo pravi od listova biljke ili kao mješavina koja sadrži još neke ljekovite biljke koje imaju slična ljekovita svojstva kao i medveđe grožđe.

Kada je u pitanju čaj od medveđeg grožđa, važno je znati da on ne može da ispoljava potpuno ljekovito dejstvo ukoliko je izražena kiselina u organizmu. Da pojednostavimo ‒ ako je urin kiseo, odnosno ako je njegova pH vrijednost manja od 7, onda čaj od medveđe krvi neće biti dovoljno djelotvoran. Dakle, medveđe grožđe najbolje djeluje u alkalnoj ili u baznoj sredini.

Da bi se ovo regulisalo, potrebno je regulisati način ishrane. Najvažnije je da se iz ishrane izbace šećerimasnoćesvi gazirani slatki napici, pogotovo ako sadrže folnu kiselinu, kao i sve one namirnice koje izazivaju kiselinu u organizmu. Čaj od medveđeg grožđa je dobro piti u kombinaciji sa sodom bikarbonom, jer je ona baza.

Arbutin, jedan od najzastupljenijih sastojaka ove biljke, veoma se lako apsorbuje u želucu i dospijeva u urinarni trakt, pa tako djeluje protiv svih mikroba koji su uzročnici upalnih procesa u bešici, pospješuje njihovu eliminaciju i stvara osjećaj olakšanja nakon svakog izlučivanja tečnosti.

Čaj od medveđeg grožđa je i prirodni diuretik. Brojni antioksidansi kojima ova biljka obiluje, pomoći će vašem organizmu da se izbori protiv slobodnih radikala koji mogu biti uzrok malignih oboljenja. Takođe se primjenjuje i kod sprečavanja dijareje, jer organizmu omogućava potrebnu hidrataciju ukoliko je došlo do pojačanog gubitka vode.

Čaj od medveđeg grožđa ima još jednu primjenu ‒ odličan je prirodni lijek za regulisanje nivoa krvnog pritiska. Za razliku od drugih diuretika koji mogu da izazovu iscrpljenost organizma i dovedu do pada nivoa kalijuma, čaj od medveđeg grožđa nema ovakvih efekata po vaš organizam. On će sačuvati kalijum u vašem organizmu i regulisaće nivo krvnog pritiska.

Čaj od medveđeg grožđa je jedan od najboljih prirodnih lijekova za upalu prostate. Za ovakvu vrstu tegobe, savjetuje se konzumiranje dvije do tri šolje čaja dnevno.

Konzumiranje čaja od medveđeg grožđa nikako se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, kao i djeci mlađoj od 12 godina.

Kako napraviti čaj od medveđeg grožđa?

Kao što smo već napomenuli, čaj od medveđeg grožđa pravi se od listova biljke, i to od cijelih listova, jer usitnjeni listovi brže gube svoja ljekovita svojstva.

Priprema je vrlo jednostavna:

Jednu kašičicu čaja prelijte sa 2 dl proključale vode. Poklopite, ostavite da odstoji pola sata. Potom procijedite i u prohlađeni čaj razmutite malo (na vrh kašike) sode bikarbone.

Preporučena doza je tri šolje dnevno.

Čaj mješavina za liječenje bubrega i urogenitalnih organa

Napravite mješavinu od 50 g lista medveđeg grožđa (uvin čaj), žalje, breze i cvijeta bijelog sljeza. Puna kašika te mješavine se kuva tri do pet minuta, poklopi se i drži se na tihoj vatri dva do tri sata da ne vri. Preporučena doza je po jedna šoljica 3 do 4 puta dnevno bez dodatka šećera.

Nuspojave i neželjena dejstva

Kod konzumiranja čaja od medveđeg grožđa urin može poprimiti crvenkastu boju, što može da vas navede na to da pomislite da imate krv u urinu. Važno je da znate da je to sasvim normalna pojava i da je to zapravo dokaz da biljka djeluje i da su se njeni ljekoviti sastojci aktivirali.

Ako osjetite bolove u želucu, nagon na povraćanje, odmah prekinite sa konzumiranjem čaja od medveđeg grožđa. Umjesto njega možete piti čaj od svježih ili sušenih listova brusnice.

Čaj od medveđeg grožđa ne bi trebalo konzumirati duže od 3 nedjelje. Iako je ovo jednan od najdjelotvornijih prirodnih lijekova za uklanjanje urinarnih infekcija, smije se koristiti samo ograničeni vremenski period, jer može imati iritirajuće dejstvo na mukozne membrane zida materice i bešike.

Čaj od medveđe krvi se uglavnom smije kombinovati sa antibioticima, ali se ipak preporučuje da se uzima ili kao samostalna terapija ili tek nakon završetka terapije antibioticima.

U čaj od medveđeg grožđa nikako ne treba dodavati šećer niti bilo koji drugi zaslađivač.

Prvi rezultati vidljivi su već nakon dva dana.