Iako je vizuelno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod…

Kada da upotrebite oštro, a kada meko brašno nije pitanje koje muči početnike u kuhinji, već i oni malo iskusniji ponekad se nađu u dilemi koje će koristiti u određenom jelu. Iako ima i onih koji time ne razbijaju previše glavu, ponekad je zaista važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio savršen.

U većini kolača i keksića tradicionalno se koristi pšenično brašno koje uopšteno dijelimo na glatko i oštro, a dobijaju se finim mljevenjem pšenice. Svakako treba napomenuti da je lišeno većeg dijela vitamina i minerala, ali prednost im je što su idealna za pečenje.

Iako je vizuelno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod.

Tako se, recimo, za razvučeno tijesto poput onog za bundevaru, sirnice i štrudle koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hljeba i peciva kao i lisnatog tijesta. Oštro brašno je idealno za recimo njoke, kolače od dizanog tijesta, prhke kolače, pohovanje…

Oštro brašno:

Kolači od dizanog tijesta

Njoke

Uštipci

Pohovanje

Keks

Palačinke

Koristi se za prhke kolače

Biskvite

Kuvano tijesto (za princes krofne, profiterole, eklere)

Zgušnjavanje jela i sosova

Meko brašno:

Hljeb

Peciva

Savijače

Krofne

Tjestenine

Mafini

Naravno, ovo su sve smjernice, a strogih pravila nema pa neko više voli da peče biskvite s glatkim brašnom, iako se preporučuje oštro, jer je biskvit s mekim brašnom manje suv, ali opet postoji opasnost da splasne.

Koplja se uvijek lome i oko palačinki, a dok se jedni zaklinju u upotrebu mekog, drugi ih uvijek pripremaju s oštrim brašnom.

Međutim, ukoliko ni sami niste sigurni koje brašno da upotrebite, uvijek možete da pribjegnete kompromisnom rješenju i da pomiješate meko i oštro brašno u jednakoj količini.