Petovalentne vakcine za bebe kojih u pojedinim domovima zdravlja u RS nije bilo u posljednja dva mjeseca, jutros su stigle i već danas počinje njihova distribucija u domove zdravlja.

Ovo je za Srpskainfo potvrđeno u Institutu za javno zdravstvo RS, koji je zadužen za nabavku i distribuciju vakcina. Kako su nam rekli, vakcina nije bilo u nekim ustanovama, jer je distributer kasnio sa isporukom, a ona se očekivala već nekoliko dana.

Nestašica ove vakcine, podsjećamo, u prijedorskom domu zdravlja trajala je oko dva mjeseca, a u posljednjih mjesec dana bez zaliha su ostali i u najvećem domu zdravlja u RS u Banjaluci.

Kako smo već objavili, zalihe su ove sedmice potrošene i u Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu.

U ovim ustanovama roditelji su uglavnom dobijali informacije da se ne zna tačno kada će vakcine opet biti dostupne, ali se uglavnom očekivalo da to bude u januaru, nakon praznika.

Majka petomjesečne bebe iz Prijedora ispričala nam je da je dva mjeseca zvala svakih deset dana da provjeri da li je stigla vakcina koju je, po kalendaru obavezne vakcinacije, njena beba već trebalo da dobije, ali je uvijek dobijala odgovor da ponovo pozove.

Ona smatra i da je nestašica posljedica neodgovornosti nadežnih, jer ovo nije prvi put da vakcine nestaju.

– To je još opasnije u današnje vrijeme, jer je sve više onih koji javno pozivaju da se djeca ne vakcinišu, pa i roditelji koji mjesecima čekaju mogu da pokleknu i da na kraju ne vakcinišu djecu – ističe ova majka.

Zastoj u isporuci petovalentinih vakcina nastao je, podsjećamo, praktično pri samom kraju realizacije trogodišnjeg ugovora koji Institut ima sa dobavljačem, a zvanično niko nije potvrdio zašto se kasnilo sa isporukom. Iz Instituta navode da su već raspisali i novi tender za nabavku ovih vakcina za naredne tri godine.

Podsjećamo, petovalentna vakcina podrazumijeva imunizaciju protiv pet zaraznih bolesti – difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, te hemofilus influence tipa b – i  jedna je od prvih koja se djeci daje, u trećem, petom i krajem šestog mjeseca života, te sa navršenih 18 mjeseci.

Iz Instituta su ranije poručili da zbog ovog zastoja u vakcinaciji neće biti dovedena u pitanje zaštita djece, niti narušen redoslijed u obaveznom kalendaru vakcinacije.

Izvor: srpskainfo