Da li vam se desilo da je vaše dijete na poklon koji je dobilo odreagovalo sasvim nezainteresovano, a možda čak i bezobrazno? Pročitajte praktične savjete i izbjegnite neprijatne situacije.

Da li i vaše dijete otvoreno pokazuje nezadovoljstvo poklonom? Da li i vaše dijete u gostima nekada prosto poludi, tako da nijedna kazna ili prijekor više nemaju smisla? Ne znate kako da  sa ovim “djetinjarijama” izađete na kraj?! Možda vam sljedeći redovi pomognu.

Sačekivanje gostiju i primanje poklona

Vaše dijete dobija poklon od bliskog prijatelja ili rođaka, a njegova prva rekacija je “Ovo mi se uopšte ne sviđa”, ili “Zašto ste mi donijeli ovo, kada ga već imam?”…

Ovakvi i slični, slobodno možemo reći iskreni dječji komentari, roditelje čine nezadovoljnim. Mame i tate osjećaju se “osramoćeni” i donekle iznenađeni ponašanjem svoje, inače mile djece.

Mališani u svojim iskrenostima zaista mogu da budu vrlo neprijatni. Na ulici često znaju da upute komentar debelim, ili pak ružnim ljudima (“Vidi kolika je, ni kroz vrata ne može da prođe”, “Mama, vidi kako je ovaj čika ružan”). Ali, kultura ponašanja nije nešto sa čim se čovjek rađa. Kao i za mnoge druge stvari u životu, potrebno je vrijeme i rad kako bi se taj trud jednoga dana pretvorio u manire vrijedne divljenja. Zato prionite ne posao…

Šta možete da uradite?

Ukoliko se bliži rođendan vašega djeteta, kroz razne “treninge” naučite ga kako da kulturno odreaguje na poklone, bez obzira da li su mu se oni dopali ili ne.

Zamislite moguću situaciju. Trening počnite pitanjem “Šta bi rekao kada bi ti neko donio poklon koji već imaš – kao što je Monopol?”, ili “Kako bi se ponašao ukoliko bi dobio poklon koji ti se ne sviđa?”.

Ako su djetetovi odgovori baš onakvi kakve vi ne želite da čujete, počnite da ga učite. Objasnite mu kako nije lijepo kada neko na poklon, koji je znak ljubavi i pažnje, reaguje bezobrazno i nazahvalno. Sugerišite mu kakva biste željeli da bude njegova reakcija.

A ako se na rođendanu baš izreknu riječi koje ne bi smjele, nemojte nikada svoje dijete i sebe dodatno “sramotiti” grdnjom pred svima. Uzmite ga za ruku, izvinite se gostima i u nekom osamljenom kutku objasnite mu gdje i zašto je pogriješilo. Savjetujte mu da osobi, koju je svojom reakcijom povrijedilo, kaže nešto lijepo.

Kada idete u goste

Sada žurka nije kod vas, već se sa djetetom nalazite na zabavi ili u najobičnijoj posjeti. Dijete je postalo tako nevaspitano, toliko nekontrolisano, da vas njegovo ponašanje u jednoj mjeri čak i vrijeđa. Svaka zabrana kao da je izgubila smisao.

Nova atmosfera, veliko društvo i slavlje kod pojedine djece “inspirišu” na zaborav manira. Kao da je sve što je ranije naučeno sada “palo u vodu”.

Razlozi za to mogu da budu brojni. Nekada dijete od zabave očekuje mnogo više, pa mu dosadna realnost nameće potrebu da se dodatno zabavi. Ako su doživljaji suviše jaki i smjenjuju se velikom brzinom, dijete jednostavno u toj prenadraženosti  počinje da gubi niti. Nekada i prethodni premor može da učini svoje. I dok djeca divljaju, biju druge mališane, uznemiravaju odrasle, prevrću stolice i smišljaju razne “gadosti” kako da se dalje provode, roditelji iznervirani, nemoćni i umorni od prijekora, sa nestrpljenjem čekaju čas odlaska.

Šta možete da uradite?

Zato, ako znate da ćete uskoro biti u nekom velikom društvu, prije tog događaja primijenite “preventivni” program. Djetetu precizno objasnite šta se tamo od njega očekuje. Opišite mu kakva će zabava biti i kakva će pravila važiti. Čak i kada je u pitanju najobičnija posjeta kod prijatelja, dijete nije loše upoznati sa onim što smije i što ne smije u tuđoj kući da čini.

Ako i pored pripreme stvari krenu naopako, podsjećanje na pređašnji dogovor može da urodi plodom. Ali, opomene i grdnju ne iznosite javno.

Uzmite ga za ruku, odvedite u kupatilo i započnite diskusiju. Nemojte mu samo nabrajati šta je pogrešno uradilo (Udario si onu djevojčicu, jurcaš između stolova….), već mu objasnite kakvo bi njegovo ponašanje umjesto toga trebalo da bude. Nije loše i djetetovu uzavrelu energiju bar na trenutak smiriti pričom, sokom i maminim dodirom.