Tačan broj oboljelih od polno prenosivih bolesti teško je odrediti, jer Srpska nema centralnu baza podataka, a veliki broj pacijenata liječi se samoinicijativno ili u privatnim ambulantama i ne prijavljuje se na propisan način.

Tako, ljudi koji su zaraženi sifilisom ili gonorejom često na internetu pronalaze terapije za ove polne bolesti.

Ljekari naglašavaju da ovakva praksa predstavlja preblem, jer se istovremeno ne liječe bračni ili seksualni partneri, ni asimptomatski nosioci infekcije, niti se kontrolišu efekti liječenja.

Objašnjava da, ako se ne prepozna ili ne liječi u primarnomi ili sekundarnom stadijumu, sifilis kod trećine oboljelih prelazi u takozvani latentni stadijum u kojem zaraženi može prenijeti bolest na seksualnog partnera, a da nema nikakvih simptoma.

– Najteže komplikacije daje tercijarni stadijum sifilisa, a manifestuje se različitim promjenama na koži, centralnom nervnom sistemu, aorti, kostima i drugim organima. Zbog zahvatanja različitih dijelova urogenitalnog trakta, neliječena gonoreja takođe može dati brojne komplikacije i kod muškaraca i kod žena – upozoravaju ljekari.

Ukoliko sifilis i gonoreja budu otkriveni na vrijeme, uspješno se liječe antibiotibioticima, najčešće penicinilom, i ne uzrokuju nikakve komplikacije

S druge strane, posljedice neliječenih polno prenosivih bolesti su neplodnost, vanmaterična trudnoća, česti spontani abortusi, prijevremeni porođaji, zapaljenja unutrašnjih genitalija i kod žena i muškaraca.

Zbog njihove prirode, te kulturoloških razloga kao što su prisutnost stigme i diskriminacije, ove bolesti uglavnom neredovno i nedovoljno bivaju prijavljivane.

Izvor: srpskainfo