Za oblast kulture, Grad će ove godine izdvojiti oko 800.000 KM kroz program sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, projekata iz oblasti kulture i kalendara kulturnih manifestacija.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić precizirao je da je 184.000 KM namijenjeno za kulturne manifestacije, te 183.000 KM za kulturno-umjetnički amaterizam.

-Time se podržavaju redovne programske aktivnosti udruženja iz oblasti amaterizma i dio manifestacija iz oblasti amaterskog stvaralaštva, kao i međunarodna takmičenja iz ove oblasti. Dio projekata koje planiramo da podržimo u 2019. godini uvršteni su u kalendar kulturnih manifestacija Grada, kojima će biti pružena podrška na različite načine, od novčane, ustupanjem prostora, ali i dijelom kroz promociju –naglasio je Stanić.

Prema njegovim riječima, važno je da ti programi zadovoljavaju kulturne i manifestacione potrebe naših građana, a s druge strane privlače turiste.

kalendaru za 2019. godinu, 27 manifestacija će dobiti podršku Grada. U okviru kalendara planirana su posebna sredstva za manifestaciju „54. Kočićev zbor“ koju će Grad organizovati treću godinu zaredom.

Za projekte u skladu sa novom Strategijom razvoja kulture planirano je 170.000 KM, a u odjeljenju su planirana i sredstva za Fondaciju „Evropska prestonica kulture – Banja Luka 2024.“ u iznosu od 120.000 KM, dok je za projekte i programe udruženja iz oblasti kulture planirano 27.000 KM.

U skladu sa Strategijom kulture, već u februaru ove godine biće raspisan javni konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

-Ovu praksu započeli smo u 2018. godini i na ovaj način podržali smo 26 projekata iz različitih oblasti, i to: kreativne industrije, umjetničkog stvaralaštva, dokumentarnog filma, dječijeg stvaralaštva, amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, te savremenog stvaralaštva. Ono što bih želio da naglasim, jeste činjenica da su po prvi put projekte iz oblasti kulture birali sami umjetnici, odnosno stručna komisija u čijem su radu učestvovali neki od poznatih banjalučkih kulturnih radnika – zaključio je Stanić.