Ljekari upozoravaju da zdravlje možemo da narušimo i u periodu posta, ukoliko primjenjujemo nepravilne tehnike pripreme hrane i hranu pečemo i pržimo u puno biljnog ulja.

Dragana Stojisavljević, specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo RS, kaže za Srpskainfo da se tada stvaraju trans masti koje imaju štetno djelovanje na naše zdravlje, naročito na srce i krvni sistem srca.

– Takođe, ukoliko koristimo palmino ulje ili kokosovo ulje, koje danas koristimo i u postu i izvan posta, takođe možemo dovesti do narušavanja našeg zdravlja. Korišćenje čvrstih margarina koji su hidrogenizovani takođe narušava naše zdravlje, ako to činimo  svakodnevno, kao i biljnih „posnih sireva“ koji su nastali u sklopu određenih  hemijskih reakcija i nisu sir već, mješavina biljnih ulja i različitih aditiva – upozorava Stojisavljevićeva.

Dodaje da ćemo, međutim, ako i u postu i u periodu kada ne postimo poštujemo pravilne principe ishrane, jedemo u skladu sa svojim potrebama, pravimo pravilan izbor u strukturi obroka i biramo pravilnu tehniku pripreme hrane, biti zdraviji, živjećemo kvalitetnije i uživaćemo u životu.

– U periodu posta treba konzumirati napitke na biljnoj bazi – napitak od soje, badema, riže, zobi, koji će zamijeniti mliječne proizvode ili tofu sir – sir od soje. Nikako se ne preporučuju biljni sirevi koji nose oznaku „posni sir“, s obzirom na to da nastaju u okviru različitih hemijskih procesa i sadrže trans masti koje štetno djeluju na naš organizam – kaže Stojisavljevićeva.

Izvor: srpskianfo