Pokušajte samo zamisliti što se sve zalijepilo za vašu odjeću tokom dana, gdje ste sve bili, na čemu ste sjedili, jeste li bili u gužvi okruženi gomilom ljudi. Putujete li javnim prevozom ili ste sjedili u nekoj čekaonici, ne možete znati ko je sve sjedio na toj stolici prije vas, koliko brine o higijeni, koliko često mijenja i pere svoju odjeću…

Zato je loša ideja doći kući i u istoj odjeći sjesti na kauč, a još gora sjediti u njoj na krevetu na kojem spavate. Preporuka stručnjaka je odmah nakon dolaska kući promijeniti odjeću u onu ‘kućnu’.

“Ljudi neprestano sa sebe odbacuju ćelije kože, masnoću, znoj, i još mnogo toga, a sve se to može naći na vašoj odjeći. Zapravo, čovjek svakog dana odbaci oko 500 miliona ćelija kože i litru znoja. Bakterije i mikroorganizmi mogu preživjeti sedmicama, pa čak i mjesecima na odjeći”, objasnio je dr Filip Tierno, direktor Odjela za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku.

Dodaje kako čak i nova, tek kupljena odjeća, zna biti prepuna bakterija, virusa i prljavštine.

“Sad možete zamisliti što sve na sebi ima odjeća u kojoj ste proveli 12 časova i bili u njoj svuda”, kazao je, a prenosi Readers Digest.

Važno je izuvati se prije ulaska u kuću

Naučnici Univerziteta Hjuston iz SAD-a otkrili su kako se na 40 posto cipela nalazi Clostridium difficile ili C.diff bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti. Ova bakterija inače uglavnom preživljava u toaletima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu.

Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži itd.

Naučnici kažu kako štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i sedmicama. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem prije ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolijevanja, posebno ako su u kući i mala djeca koja pužu po podu.