Koliko dugo je bezbjedno jesti jela od mesa, ribe, salate i kolače? Pročitajte…

Koliko dugo smijemo da jedemo hranu koju obično u velikim količinama spremimo za slave i rođendane, Božić i Vaskrs ili Novu godinu? Evo kratkog pregleda roka trajanja mesa, ribe, ruske salate, kolača, piše Lepa & Srećna.

Jela sa ribom su izuzetno kvarljiva, bezbjedna su za jelo samo dva dana. Obavezno je držanje u frižideru, na temperaturi manjoj od 8 stepeni.

Jela sa mesom imaju nešto duži rok trajanja, pa ih možete jesti i do pet dana. Takođe se moraju čuvati na hladnom, na manje od 8 stepeni, a treba ih rashladiti odmah po konzumaciji. Dakle, ne ostavljajte ovale sa pečenjem na trpezi, već komade odmah poslije ručka prepakujte u čiste posude, zatvorite i odložite u frižider. Ako je jelo pripremljeno sa mesom u sosu, opasnost od kvarenja je veća, pa se potrudite da se ovakva hrana potroši za najviše tri dana.

Ruska i francuska salata kvarljive su zbog jaja, krompira i majoneza pa bi trebalo da stoje na veoma niskoj temperaturi (do 4 stepena), a rok trajanja je tri dana.

Jela od povrća po pravilu se podgrijavaju samo jednom i to obavezno na visokoj temperaturi. Za supe, čorbe i čorbasta variva najbolje je da proključaju. Spanać i gljive  nemojte podgrijavati, možete ih poslužiti hladne u roku od dva dana.

Kolači imaju rok trajanja od četiri dana (ako su puni krema, naročito na bazi jaja) pa sve do dvadesetak dana (ako su suvi poput lincer keksa ili vanilica). Kremaste kolače i torte čuvajte u frižideru, a suve kolače na hladnom – do 10 stepeni.

Kuvana jaja takođe obavezno držite u frižideru, a ne u korpici na stolu. Ako su tako skladištena, jaja imaju rok trajanja šest dana.