Jedna od najvažnijih mjera podrške bolesnom djetetu je unos tečnosti! Stalno se ističe potreba da se bolesno dijete stalno nudi da pije, to ponekad može da izgleda kao pretjerivanje, ali NIJE tako!

Većinu djece napadaju jesenji i zimski virusi, a infekcije disajnih organa (respiratorne infekcije) su ubjedljivo najčešće. Ima i infekcija organa za varenje (gastrointestinalne infekcije) koje su praćene povraćanjem i prolivima, tako da je zaista veliki broj mališana “u problemu”.

Za većinu virusa NEMA lijeka, već dijete mora samo da se izbori, a zadatak roditelja (uz pomoć ljekara) je da pomognu djetetu u ovom “mikro-ratu”.

Jedna od najvažnijih mjera podrške bolesnom djetetu je unos tečnosti! Stalno se ističe potreba da se bolesno dijete stalno nudi da pije, to ponekad može da izgleda kao pretjerivanje, ali NIJE tako! Voda je od neprocjenjivog značaja i za zdravo dijete (ovo naravno važi i za odrasle), a za bolesno je to, nerijetko, važnije i od lijekova! Hajde da vidimo zašto je tako

  • Zašto dijete “pod virusom” mora da uzima mnogo tečnosti

Tečnost je neophodna da se djetetu nadoknadi gubitak tjelesne vode tokom svake virusne bolesti, a naročito tokom ovih hladnih dana! Virusi na razne načine “istjeruju” vodu iz djetetovog organizma, ali i povećavaju potrošnju vode u dječjem organizmu. Evo kako:

–   Visoka temperatura, koja je čest pratilac jesenjih i zimskih infekcija, povećava “isparavanje” vode iz tijela, ali i ubrzavaju metabolizam što povećava potrošnju “unutrašnje” vode.

–   Loš apetit je često prisutan kod bolesnog djeteta, tako da djeca nemaju potrebu da jedu i piju, pa je tako unos vode značajno smanjen. Kad se ovo udruži sa povećanim gubicima vode, jasno je koliko je unos tečnosti važan!

–   Kod djece koja imaju infekcije organa za varenje, gubici vode su drastični, pa je unos tečnosti zapravo najvažniji terapijski cilj. O ovom problemu ćemo detaljno pričati drugom prilikom, imajući u vidu da su respiratorne infekcije ovih nedjelja ipak dominantne.

  • Koje je piće najbolje za bolesno dijete

Vodu – tu nema dileme!

Dobra voda je najbolje piće, a ovo naročito važi za dijete koje je “zakačilo” aktuelne respiratorne viruse. Izbjegavajte gaziranu vodu, a dajte djetetu umjereno ohlađenu vodu, a nudite ga da pije što češće!

Ako ga ne podsjećate na uzimanje vode, skoro sigurno je da će unijeti manje nego što mu treba.

  • A limunada

Limunada je kiseo napitak, a mnogo djece ima aktuelnim virusima ima oštećen želudac (gastritis), pa mu ne treba dodatno “zakišeljavanje”. Sa druge strane, limunada nema mnogo vitamina C kao što se obično misli! Narandža i mandarina su daleko bogatije ovim vitaminom, ali ni sa njima ne treba pretjerivati kod virotičnog djeteta.

  • Može li dijete da se “pretovari” vodom

Ne može!

Dijete višak vode izbaci putem bubrega, pa je nemoguće “predoziranje” vodom. Ako se desi da dijete povrati nemojte ga odmah tjerati da pije veću količinu vode. Prvo mu dajte samo par gutljaja, pa kada se lijepo smiri, nastavite po pravilu “često po malo”.

  • Da li dijete treba terati da pije kad ima povišenu temperaturu

Baš tada je da pije!

Visoka tjelesna temperatura povećava gubitak vode iz organizma, ali povećava potrošnju vode u organizmu. Kada dijete “gori treba ga ugasiti vodom”!

Podrazumijeva se da se djetetu temperatura obara lijekovima (antipireticima), kao i rashlađivanjem, ali je unos vode od neprocjenjivog značaja za dijete koje ima povišenu temperaturu.

  • Šta je sa toplim čajevima

Nismo protiv čajeva, ali dijete sa visokom tekmperaturom i bolnim grlom (većina virusa baš prvo napada nos i glo) NIJE za tople napitke! To je kao da sipate “ulje na vatru” i time se povećava neprijatnost u grlu, ali se NE pomaže djetetu koje ima povišenu temperaturu! Naprotiv, topli napitak povećava unutrašnju temperaturu tijela, a to NIJE cilj – potrebno je RASHLADITI dijete! Zabluda je da hladni dani obavezno traže tople napitke – to ne važi za dijete koje “gori” ili ima zažareno i bolno grlo!

Zato je voda “zakon” – sa vodom sigurno nećete pogriješiti!