Prošli su i doček i repriza Nove godine, a ukoliko su lude žurke ostavile traga na vašem licu, otkrivamo vam domaće maske za lice koje će ublažiti podočnjake i tamne kolutove oko očiju…

Iako su podočnjaci i tamni kolutovi oko očiju bezopasni, čine da izgledate umorno i starije. Činjenica je da bi trebalo da se naspavate, ali i ove maske mogu da vam pomognu da izgledate svježije.

Maska sa krastavcem i mlijekom

Potreban vam je jedan manji krastavac i kašika mlijeka.

Izblendirajte krastavac i mlijeko, kako biste dobili gustu pastu. Efekat će biti bolji ako masku stavite na 15 minuta u frižider, a onda je nanesete na lice i blago izmasirate područje oko očiju. Ostavite da djeluje 30 minuta i isperite mlakom vodom.

Krastavac sadrži antioksidanse i flavonoide koji će ublažiti crvenilo, otok i iritaciju. Kombinacija kofeinske kiseline i vitamina C će umanjiti “kesice” ispod očiju.

Maska od krompira i jaja

Potreban vam je jedan manji krompir i jedno bjelance.

Očistite i oljuštite krompir, pa stavite u blender zajedno sa bjelancetom, kako biste napravili pastu. Nanesite pastu na čistu krpicu ili komad platna, tufer, pa stavite preko očiju i držite 20-30 minuta. Isperite mlakom vodom.

Enzimi koji se nalaze u krompiru smanjiće zadržavanje vode u području oko očiju. Kombinacija hladnoće i skroba iz krompira razviće antizapaljenski efekat i umanjiti nadutost kože oko očiju.

Jaje poboljšava cirkulaciju krvi i tako umanjuje “kesice” oko očiju.

Maska sa bananama i limunom

Potrebna vam je jedna banana i kašičica limunovog sok.

Izgnječite bananu i dodajte limunov sok, pa izmiksirajte da dobijete pastu. Nanesite na lice i blago izmasirajte predio oko očiju. Ostavite da djeluje oko 15 minuta, pa se umijte mlakom vodom.

Banana sadrži dosta vitamina, uključujući i vitamin C, mangan, biotin, kalijum i bakar. Zbog toga što sadrže dosta kalijuma, odlične su za limfni sistem, koji inače pomaže koži da se sama očisti i obezbjeđuje nutrijente za svaku ćeliju u tijelu.

Nadutost područja oko očiju pokazuje da se limfna tečnost zadržava, ali ćete to riješiti ovom maskom od banana, pa će se i “kesice” smanjiti.

Vitamin C koji se nalazi u limunu pomaže u uklanjanju toksina iz kože, a limun će i posvijetliti kožu ukoliko imate tamne kolutove oko očiju. Ima i antizapaljenska svojstva, pa i on ublažava otečenost.