UGG čizme, koje porijeklo vode iz Australije, su stekle nevjerovatnu planetarnu popularnost. Iako ih mnogi opisuju kao najružnije čizme ikada, one su i dalje u samom vrhu potražnje. Donosimo vam mali vodič kako da čistite svoje omiljene UGG čizme.

Zbog kvalitetne vune i kože od koje su napravljene, UGG čizme se mogu nositi za vrijeme hladnih dana. Uz prave smjernice, vaše čizme ne samo da će blistati kao nove, već ćete im produžiti i vijek trajanja, a s obzirom na to da nisu pretjerano jeftine, to je veoma važna stavka u cijeloj priči.

Redovno održavanje

UGG čizme obavezno četkajte tvrđom četkicom da uklonite nakupljenu prljavštinu i prašinu. Ako to ne radite – sva prljavština će se uvući duboko u kožu.

Čizme perite pamučnom krpicom namočenom u malo vode, ali dobro iscijeđenom, jer previše vode može uticati da čizme promijene oblik i da se koža razvuče.

Svaki put kad izujete čizme, napunite unutrašnjost papirom ili čarapama da ne bi izgubile oblik i da se ne bi izborale.

Ako su vam se čizme smočile, nemojte ih nositi sve dok se u potpunosti ne osuše, jer će to uticati na njihov oblik. Takođe, nemojte ih izlagati direktnom izvoru topline i ne sušite ih blizu radijatora ili nekog drugog izvora toplote, jer bi se koža mogla oštetiti.

Kako čistiti prljavštinu sa UGG čizama?

Čizme prvo dobro iščetkajte suhom četkicom, detaljno, kružnim pokretima da skinete što više prljavštine i prašine.

Nakon toga, na čizme nanesite mješavinu sredstva za čišćenje kože u omjeru napisanom na pakovanju, te u dobijenu mješavinu umočite spužvicu i detaljno izribajte čizme, a ne samo fleke koje su se stvorile.

Kasnije, krpicom namočenom u malo vode prebrišite čizme i ostavite da se suše na vazduhu 24-48 sati.

Savjeti za čišćenje mrlja

Za malo tvrdokornije mrlje imamo nekoliko načina koje možete isprobati; sigurni smo da ćete uspjeti ukloniti mrlje sa vaših omiljenih UGG čizama.

Uzmite gumicu za brisanje i nježno prelazite preko mrlje na čizmama.

Namočite krpicu u vodu i stavite preko mrlje nekoliko sati; kad se krpica osuši, ponovo je namočite i stavite ponovo preko mrlje.

Ako ništa ne pomaže, na mrlju nakapajte par kapi sirćeta, ali ne trljajte; ostavite da stoji pet minuta, pa uzmite kuhinjski ubrus i stavite preko mrlje da upije sirće.

Neugodan miris svojih čizama riješićete tako što ćete u čizme nasuti malo sode bikarbone koja će neutralisati sve neugodne mirise.

Napomena: UGG čizme nikako nemojte nositi na hemijsko čišćenje i nemojte ih prati u veš-mašini, jer će se koža opustiti i izgubiće oblik.