U svom prirodnom okružju u suptropskim dijelovima Meksika i Centralne Amerike, božićna zvijezda ili posetija (Euphorbia pulcherrima) raste kao grm visok do 3 metra. Kultivari koji se uzgajaju kao sobno bilje naraste od 30 do 50 cm, a dolaze u raznim bojama listova – roza, bijela, žuta, crvena, krem, prošarana… Za razliku od listova raskošnih boja, cvjetovi su maleni i skoro neugledni.

Ne voli direktno svjetlo, ni previše zalijevanja

Odaberite biljku sa što manje otvorenih cvjetića na vrhu

Kod kupnje božićne zvijezde treba obratiti pažnju na to da biljka ima svježe i zdrave listove.

Izaberite onu koja ima i što manje otvorenih žućkastih cvjetića na vrhu, duže će trajati.

Kad božićnu zvijezdu donesemo kući, treba je dobro zaštititi od zime i temperaturnog šoka, kako ne bi odbacila listove.

Najbolje joj odgovara sobna temperatura od 15 do 20 stepeni Celzijusovih, ali je nemojte staviti direktno uz izvor topline, na radijator ili uz peć – to može dovesti do isušivanja zemlje oko korijena.

Postaviti je treba na svijetlo mjesto, ali ne na direktno sunce. Pripazite, takođe, da bude zaštićena od propuha.

Zalijevati je treba približno jednom do dva puta nedjeljno, najbolje preko podloška u kojem se nalazi kako ne bi došlo do truljenja korijena. Nakon pola sata, odlijemo suvišnu vodu koju biljka nije popila. Gnojimo dva puta mjesečno.

Nikako je nemojte ponovno zalijevati, a da je zemlja uz biljku još vlažna. Ako listovi žute, venu i otpadaju, pogrešno je preobilno zalijevanje ili ste je stavili na pretoplo mjesto.

Pred kraj zime, biljci će prirodno otpasti većina listova.

Orezivanje, mirovanje i priprema za sljedeći Božić

Uz malo vještine, vaša božićna zvijezda potrajaće još godinu dana i ponovo cvjetati. Kad se stabiljke osuše, a listovi otpadnu, nove izdanke prikratite na 10-15 cm visine. Cvjetovi i pricvjetni listovi divnih boja formiraju se na jednogodišnjim granama.

Meksička legenda kaže da je siromašna djevojčica željela na Badnjak donijeti u crkvu poklon u čast Djevice Marije. Kako nije imala poklon, otišla je u crkvu bez ičega. Putem joj se javio anđeo i rekao joj da ponese malo korova. Ona je to i učinila, a kad je korov stavila na oltar, on se pretvorio u predivan cvijet sa zelenim listovima i crvenim cvjetovima. Otad božićna zvijezda predstavlja simbol Božića i njome se ukrašavaju domovi i crkve.

Počinje faza mirovanja, kada božićnu zvijezdu treba premjestiti u prostoriju temperature 12 do 15 stepen Celzijusovih, uz minimalno zalijevanje sljedećih dva mjeseca, do maja mjeseca.

Tada je presadite u veću posudu, u mješavinu zemlje za cvijeće, uz dodatak pijeska, dobro zalijte i iznesite napolje, na svijetlo mjesto, ali ne na direktno sunce, jer ono može oštetiti listove.

Gnojite dva puta mjesečno tekućim gnojivom za sobno bilje. Kad  se pojave mladi izboji, na biljci treba ostaviti 4-6 najboljih izboja, ostale odstranite. Možete ih presaditi u mješavinu zemlje i pijeska, pod staklo, kako bi se zakorijenili, pa ćete od njih dobiti nove biljke. Dok to radite, zaštitite ruke rukavicama, jer ispušta mliječni sok koji je iritirajući za kožu.

Krajem septembra mjeseca premjestite je u zatvoreno, na sobnu temperaturu, na svijetlo mjesto, ali ne izloženo direktnoj svjetlosti. Kako biste ju potaknuli da u decembru, u predbožićnom periodu, raskošno procvjeta, dva mjeseca prije praznika počnite je prekrivati kartonskom kutijom ili neprozirnim platnom, tako da ne bude izložena svjetlosti više od 10 časova.