Dvije su vrste punča, jedan je alkoholni, a drugi je krivi “bezalkoholni”. Rade se na isti princip, samo što “bezalkoholni” ima stavku manje, a to je, naravno, alkohol…

Punč je uz kuhano vino najpopularnije alkoholno zimsko piće.

Gavni sastojak punča je, vjerovali ili ne, – ČAJ.

Po preporuci, najbolji je izuzetno jaki indijski crni čaj kojeg treba ohladiti na barem 4 stepena celzijeva.

KAKO JE NASTAO?

Punč svoju priču započinje u Indiji, oko 17. vijeka. Nakon Indije, prešao je u Englesku, a zatim i u ostatak svijeta. Zašto? Zato, jer su njegovi prvi tvorci i ljubitelji bili pomorci. Izvorno je imao 5 sastojaka, a to su: alkohol (najčešće rum), šećer, citrusi (limun, naranča, limeta…), voda (ili čaj) i začini.

Prvi zapis o ovom piću potiče iz davne 1632. godine. Tad je alkohol bio brandy (eventualno vino), Punč kakav nam je danas poznat nastao je dvadesetak godina kasnije, kad se umjesto brendija počeo koristiti Jamajkanski rum.

Sama riječ “Punch” zapravo je izvedenica iz Sanskrtskog jezika i znači “pet”. Kao 5 sastojaka od kojih se radio.

Znamo da vam prvo na pamet padne velika zdjela punča, čašice ili šolje i palj / kutlača /palčić / šeflja kojom se vadi iz zdjele. A kladimo se da ste piće koje spada u kategoriju punča probali barem jednom – to je Zombie i Mai Tai koktel. Da, oni spadaju u The Punch kategorije miješanih pića.

KAKO DA GA NAPRAVITE?

U hladni čaj iscijedite 4 limuna (na litru čaja) i 2 naranče. Dodate 4-5 čajnih kašika meda i rum. Za “bezalkoholni” dodajte oko 7ml domaćeg ruma, a za alkoholni dodajte 6-8 dl smeđeg ruma.

Nakon svega, dodajte kristalni šećer po vašem izboru, ali količinski između 20 i 50 dag.

Miješajte dok se šećer ne istopi i ostavite na hladnom bar pola sata.

Kao što je viđeno u svim filmovima poslužite ga u velikoj staklenoj zdjeli sa šefljom, ali trudite se konstantno dodavati led i održavati punč hladnim. Ne dajte da vas slatki okus prevari… 🙂