Mnogi roditelji se osjećaju nelagodno kada sa djecom treba da pričaju o intimi i seksu. Međutim, to mora da im postane normalno. Evo kako da razgovarate sa djecom o masturbaciji, a ne ugroziti njihovo mentalno zdravlje.

Kada je zdravlje djece u pitanju, roditelji su nastrojeni da ih prezaštićuju, ali onda može da se stvori kontraefekat. Naime, kada su škakljive teme u pitanju, trebalo bi rano početi sa njima i učiti djecu da ne treba da se stide svoje intime.

– Masturbacija je važan dio ljudske seksualnosti. Ona stvara naš osnovni koncept seksualnog zadovoljstva – rekla je doktor seksualnog obrazovanja Kim Kejvil i dodala da se mladi ljudi dosta stide da o ovome govore, pa stvaraju sami sebi gomilu problema koji se mogu riješiti jednim razgovorom sa roditeljem.

Razgovarajte što ranije sa svojim djetetom o masturbaciji

Kada djeca dođu u pubertetski period, ona dolaze do prve sekualne želje i tada može već biti kasno za razgovor, jer su možda na pogrešan način počeli da istražuju svoje tijelo.

– Zaboravite na velike razgovore. Ovo mora biti što prirodnije i postepeno. Masturbacija je normalna pojava i vaše dijete to mora baš tako da shvati – kaže seksualni pedagog Lidija Bovers i dodaje da je važno govoriti o uživanju, jer je to baza seksualnosti.

Dr Kejvil je preporučila razgovore o samopouzdanju prije razgovora o masturbaciji, jer smatra da je važno da djeca budu sigurna u svoj identitet prije nego što se upuste u dalje istraživaje o sebi.

Naglasite da je to normalno

Normalizujte masturbaciju tako što ćete o tome govoriti bez osjećanja sramote i najbolje je da imate smiren regularan ton.

– Prigovaranje i odbacivanje ne pomažu djeci da shvate u kakvu fazu života su došli. A sputavanje može znatno da im naruši i samopuzdanje i seksualni život u budućnosti – kaže Kejvil.

Treba djeci reći da je prirodno da se dodirivanjem intimnih dijelova tijela osjećaju drugačije nego kad dotiču ramena ili noge.

Pritom, trebalo bi djeci objasniti da i kada ne masturbiraju ne dešava se ništa strašno. Ne javlja se svima seksualna želja u isto vrijeme.

Objasnite djeci da je masturbacija privatna stvar 

Djeca u pubertetu imaju potrebu da svaki svoj postupak dijele sa drugarima. Trebalo bi da se porazgovara sa njima o tome šta je zapravo intima i šta ona uključuje i da nisu dužni da iznose činjenice o sebi apsolutno nikome, a da ako im treba savjet, najbolje bi bilo da ga potraže od vas.

– Izričiti budite kada je u pitanju privatnost. Obrazložite djetetu da čim nešto radi samo u svojo sobi ili kupatilu, odnosno bez tuđeg prisustva, onda ne moraju o tome da pričaju ni sa kim. Naravno, izuzetak je kada oni imaju potrebu da pričaju – kaže dr Kejvil.

Koristite knjige i video materijale

Sada na temu masturbacije ima mnogo i pisanog i elektronskog materijala koji je izuzetno edukativan i prilagođen tinejdžerskom uzrastu. Najbolje bi bilo da to pregledate zajedno i onda ćete vidjeti kakve dileme ima vaše dijete i moći ćete blagovremeno da reagujete.

Nemojte se brinuti

Čak i ako vaše dijete ne želi da priča o svojoj intimi, vaše je da to poštujete. Ali, svakako vas nikako ne može spriječiti da vi pričate o svojoj. Možda ćete prvobitno naići na zid, a li sigurno ne taka kakav će stvoriti prekomjerna briga.

Time što brinete nećete ništa drugo naučiti svoje dijete, nego da i ono brine.