Dok pojedini građani sumnjaju da im je i struja potrošenu tokom ljeta obračunata po skupljoj zimskoj tarifi, iz “Elektrokajine” poručuju da su greške moguće, ali samo slučajno.

Brojni građani se ovih dana žale na enormno visoke decembarske račune za struju. Tako jedan Banjalučanin navodi da mu je stigao račun od skoro 500 KM, što je deset puta veća potrošnja od uobičajene.

– Istina je da povremeno dogrijavam stan, ali tako sam činio i u novembru, pa mi je stigao račun od 50-ak maraka. Ako sam uključivao klimu, nisam otvorio fabriku u dnevnoj sobi – kaže ovaj Banjalučanin, prenosi Srpskainfo.

Tvrdi da se nakon žalbe ispostavilo da mu potrošnja na brojilu nije očitavana od juna, iako je i u junu i u januaru brojilo bilo jednako dostupno i ljeti i zimi.

– Navodno se tokom svih prethodnih mjeseci nakupilo kilovata, koje sada moram platiti po zimskoj tarifi, odnosno po cijeni koja je skoro za trećinu skuplja. I ranijih godina su se mnogi moji poznanici i komšije žalili na ovakvu praksu. Bojim se da to nije slučajno – kaže naš sagovornik.

Iz „Elektrokrajine“ poručuju da već godinama u zimskom periodu bilježe veću potrošnju struje zbog zagrijavanja ili dogrijavanja stambenih i poslovnih prostora. Potrošnja je, navode, u decembru, januaru i februaru, veća za 18 odsto, u odnosu na period od septembra do novembra.

Uz to, kažu, kupci generalno dobijaju veće račune zimske tarife, zbog koje je struja od oktobra do marta skuplja za okruglo 30 odsto. Ipak, tvrde da nema govora o “namještenim” računima.

– U potpunosti odbacujemo netačne i neargumentovane tvrdnje da se tokom zimske sezone „namjerno“ povećavaju mjesečni računi kupaca. Postoje slučajevi u kojima dođe do nepreciznog očitanja potrošnje pojedinih kupca, ali se oni dešavaju i tokom viših i tokom nižih tarifnih stavova. Razlika u broju žalbi se može mjeriti doslovno u promilima – kaže portparol “Elektrokrajine”, Predrag Klincov.

Takve “nenamjerne i neželjene situacije”, dodaje, mogu se izbjeći tako što kupci mogu na kraju svakog mjeseca sami sami sebi očitati brojilo i potrošnju javiti uslužnom centru svoje elektrodistribucije.

Potrošačima sa područja „Elektrokrajine“ na raspolaganju je i kol centar, gdje se reklamacije na broj 051/247-100 primaju 24 časa dnevno svaki dan.

Izvor: srpskainfo