Zamislite: Tri dana bez toaleta – za sreću!?

Vjenčanje mnogima predstavlja mješavinu svetih obećanja u crkvi i zabave do zore koja obično slijedi.

Širom svijeta, međutim, postoje razni običaji koji bi nas vjerovatno natjerali da još jednom razmislimo o tome koliko smo stvarno spremni na brak – od tri dana bez toaleta do stopala koja smrde na ribu.

Francuski bučni ritual

Šarivari je ime neobičnog običaja koji prati neka vjenčanja u Francuskoj. Suština iritantne ceremonije je bučna serenada uz pratnju lonaca i tiganja u kući mladenaca. Ovaj neobični narodni običaj prvi put je zabilježen u srednjem vijeku, a korijene vjerovatno vuče iz još davnijih vremena.

Prsten na nožnom prstu

Jedna od najpopularnijih scena raznih romantičnih filmova je trenutak kad mladenci jedno drugom stavljaju prsten na ruku. Zapadnjacima ta scena u Indiji vjerovatno ne bi izgledala romantično, već više komično, s obzirom na to da tamo mlade nose vjenčani prsten na nozi. Indijac tokom ceremonije vjenčanja treba svojoj dragoj da stavi srebrni prsten na prst lijeve noge.

Mladenci preskaču preko metle

Prema tom običaju mladenci moraju da učine upravo to – da preskoče metlu. Simpatični običaj simboliše novi početak i čišćenje od prošlosti ili spajanje dvije porodice. Takođe, može značiti i zahvalnost precima.

Plaćanje za ples s mladom

Umjesto običaja koji vlada na nekim domaćim vjenčanjima, na kojima se mladencima jednostavno uruči koverta s novcem, u Poljskoj mladoženja drži kecelju u koju gosti mogu da stave novac koji im kupuje ples s mladom. Veliko finale je kad mladoženja u kecelju ubaci cio novčanik i odvede svoju ženu na medeni mjesec.

Tri dana bez toaleta

To je običaj u Sandakanu u Maleziji. Članovi zajednice Tidong ne dozvoljavaju mladencima odlazak u toalet tri noći i dana nakon vjenčanja, jer to znači nesreću. Mladenci poslije vjenčanja tri dana ne jedu gotovo ništa, a piju samo malo vode, pa to, ipak, malo olakšava cio proces.

Do ljubavi – otmicom

Istorija je puna romantičnih priča u kojima djevojke bježe od svojih roditelja kad im izabranik organizuje “otmicu”. U nekim kulturama otmičar koji uspije da zadrži djevojku dva do tri dana postaje i njen službeni suprug.

Životinjom tjeraju zle duhove

U nekim dijelovima Indije vlada vjerovanje da će djevojčicu kojoj istrune zub sve do desni pojesti tigar u skoroj budućnosti, jer je duhovi mrze. Zbog toga se mora vjenčati sa životinjom kako bi to spriječila. U pitanju je simpatična lažna ceremonija kojom se tjeraju zli duhovi kako bi djevojčica jednog dana mogla da nađe muža i stvarno se uda.

Udaranje po stopalima

Mladoženju u Južnoj Koreji nakon vjenčanja prijatelji vežu za noge i objese ga naopako da bi mogli da ga tuku po stopalima i to ribama. Ceremonija, navodno, služi tome da bi osnažila mladoženju prije prve bračne noći.

Prekrivanje mlade

U pitanju je običaj koji se upražnjava prije vjenčanja. Mladu prijatelji cijelu prekriju jajima, umacima, perjem i bilo čim sličnim. Ceremonije u kojima mladence prekrivaju nečim obično simbolišu zaštitu od zlih duhova.

Razbijanje posuđa

Nije poznato kad je nastala tradicija razbijanja posuđa, ali simbolika je jasna – buka i lomljava predstavljaju sve nedaće koje čekaju par u budućnosti. Razbijanjem posuđa unaprijed mladenci se pripremaju na sve prepreke, a njihovi prijatelji im tako žele sreću u braku.