Ljubitelji smo tortilja, ali banjalučka domaćica ih ne može često priuštiti, jer one (bez punjenja) u marketima koštaju oko 5KM. Donosimo vam recept za domaće tortilje, nekoliko komada, što je svakako povoljnije, ali i zdravije od onih koje nam se nude na trgovinskih rafama…

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 kaškica soli
  • 5 kašika ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 240 ml vruće vode

Priprema:

  1. Pomiješajte sve suve sastojke, pa uz neprestano miješanje dodajte ulje i vodu. Umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte krpom ili fojilom i pustite da počiva barem 20 minuta.
  2. Na dobro pobrašnjenoj radnoj povšini podijelite tijesto na 8-10 dijelova. Ako tijesto podijelite na npr. 12 dijelova dobićete više tortilja manjeg promjera. Od svakog dijela oblikujte kuglicu, malo je spljoštite dlanom, pa razvaljajte valjkom za tijesto u okrugli mlinac što tanje možete.
  3. Ovako pripremljenu tortilju pecite na jako zagrijanoj tavi, prvo, 20 sekundi sa jedne strane, a potom 15-tak sekundi i sa druge strane. Tortilje bi trebalo po cijeloj površini dobiti male tamne krugove od pečenja.
  4. Pečene tortilje slažite u posudu sa poklopcem ili ih pokrijte folijom kako bi se malo “opustile” i bile podatnije za motanje.
  5. Napunite tortilje nadjevom i uživajte u svakom zalogaju! Prijatno 🙂