Glicerin se od davnina koristi u kozmetičkoj industriji, a njegova primjena je zaista široka. Glicerin je jednostavan proizvod koji će biti od velike pomoći u rješavanju mnogih problema, a da pritom ne potroši ni mnogo truda, niti mnogo novca.

Iako se koristi od davnina, glicerin je i dalje veoma popularan i tražen na tržištu. Veoma je koristan gost u svakoj kući, jer zaista ostavlja bez teksta kada riješi probleme za koje nikada ne bi pomislio čovjek da se time može riješiti. Pomaže u očuvanje doma čistim i blistavim, a takođe je i čudotvorac za ljepotu.

Upotreba i ljekovita svojstva glicerina

Glicerin za kosu

Koliko samo žena na ovom svijetu nije zadovoljno svojom kosom? Mnoge od njih nisu ni sanjale da rješenje možda imaju u svom domu. Da, neku staru bočicu glicerina koju su samo negdje zaturile i zaboravile na nju. U bilo koji šampon koji se trenutno koristi, potrebno je dodati samo nekoliko kapi glicerina. Ovim postupkom postiže se nevjerovatan sjaj u kosi, a u isto vrijeme ona je hidrirana, mekana i nadasve laka za pravljenje frizura. Glicerin važi za viskoznu supstancu i kao takav ima moć da obnovi oštećenu dlaku, pa se može dodati i u balzam ili pakovanje za kosu.

Za ruke

Pored glicerinskih sapuna na koje se vrlo često može naići u prodavnicama, na tržištu u ponudi su i mnoge kreme za ruke sa dodatkom glicerina. Glicerin u kremi zaista je pogodan za ispucale suve ruke, a biće im saveznik i u ljetnjim i u zimskim danima. Kada je mnogo vruće, ruke mogu biti iziritirane i izložene čestim ekcemima i svrabu. U tom slučaju, krema sa glicerinom ublažiće nadraženu kožu i vratiti joj hidrantnost koju je izgubila. Isto tako, štitiće kožu ruku u zimskom periodu kada koža popuca i ošteti se usljed veoma niskih temperatura. Osim krema za ruke, glicerin se može i samostalno koristiti u ove svrhe. Na kožu koja je oštećena može se nanijeti direktno malo glicerina ili se pak napraviti maska za ruke od glicerina. Najjednostavniji i najefikasniji način da ruke ostanu meke i lijepe je da se u malo tople vode doda nekoliko kapi glicerina. Ova kupka preporučuje se jednom u toku dana kako bi se koži ruku vratila živopisnost i sjaj.

Glicerin za ispucale pete

Snažan i efikasan protivnik ispucale i grupe kože na petama i stopalima. Decenijama unazad ovo je supstanca koja provjereno pomaže kod ovakvih problema.

U 100 ml medicinskog alkohola od 70 posto dodati 100 ml glicerina i time tretirati ispucale pete narednih desetak dana i rezultati će biti zapanjujući. Pete će biti glatke i mekane, a što je veoma važno biće zdrave i povratiće svoju prvobitnu roze boju. Ovaj tretman isto će biti veoma djelotvoran i za nokte koji će takođe dobiti izvanredan sjaj.

Za lice

S obzirom da je glicerin nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima nije ni malo čudno što je on veliki prijatelj koži lica. Pomaže joj da ostane zdrava, elastična i sjajna. Glicerin je veoma moćan u očuvanju hidrantnosti iz razloga što posjeduje veliku mogućnost upijanja vlage, kao i sposobnost da je sačuva. Jednostavno je. Glicerin se namaže na kožu lica i stvara providni zaštitni sloj na njemu kojim će privući vlažnost i na taj način koža će ostati lijepa i hidrirana. U 2 kafene kašike vode doda se 1 kafena kašika glicerina. Pažljivo promiješati, te uz pomoć vate nanositi na lice nježnim pokretima. Ova smjesa preporučljiva je i za usne i gornje trepavice kako bi se obnovile i brže rasle. U predjelima gdje je vlažnost vazduhua veoma niska, nije preporučljivo upotrebljavati glicerin za njegu kože.

Glicerin kao pomoć u domaćinstvu

Za sjajne podove

Zvuči pomalo nestvarno, ali istinito. Glicerin može biti od velike pomoći kada je čistoća kuće u pitanju. Ukoliko je potrebno parketu ili laminatu da se više sjaji nema boljeg pomoćnika od glicerina. U 5l vode potrebno je sipati dvije do tri supene kašike glicerina i time prebrisati pod. Zapanjujući rezultati ostaviće bez teksta.

Prašina

Uvijek stalna borba bez prestanka sa prašinom, mnogima se čini uzaludna, ali nije uvijek tako. Glicerin je odličan za poliranje lakiranih površina drvenog namještaja. Isto tako djelotvorno djeluje i na ogledala i druge staklene površine na koje se zna nastaniti uporna prašina. Prema tome, malo glicerina i upornosti i prašina će nestati iz domaćinstva.

Glicerin za predmete od kože

Namještaj od kože, kao i kožne jakne vremenom izgube svoj sjaj i djeluju dosta pohabano. Ukoliko se takvi predmeti premažu glicrinom izgledaće mnogo bolje. Naravno, stara jakna ne može izgledati kao da je nova, ali drastično joj se izgled može poboljšati i samim tim produžiti vijek.

Za skidanje fleka i mrlja

Oduvijek je bobičasto voće znalo da napravi problem koji se ne može očistiti kao i vino i mnoge druge namirnice. Međutim, na iznenađenje mnogih glicerinom je moguće otkloniti ih. Mjesto na kojem se nalazi fleka potrebno je potopiti u glicerin i ostaviti ga tako da odstoji narednih pola sata, nakon čega ga ispiramo u slanoj vodi. Ukoliko su u pitanju lakše fleke od kafe na primjer, u tom slučaju samo potopiti fleku u rastvor glicerina i kuhinjske soli u razmjeri 1:1. Onog trenutka kada fleka počne da blijedi odmah je isprati vodom i oprati je ručno ili standardno u veš mašini.

Zanimljivost o glicerinu

Zanimljivost o glicerinu koju mnogi nisu znali je činjenica da upravo glicerin može biti od velike pomoći kod zaleđivanja automobila zimi. U zimskim danima, kada je veliki minus na snazi, glicerinom se namažu ivice vrata kao i sama brava, što će ih sačuvati od zaleđivanja.

Važno o glicerinu

Iako je glicerin veoma koristan za ljepotu i domaćinstvo, sa njime treba postupati oprezno i čuvati ga van domašaja djece. Ukoliko se kojim slučajem glicerin proguta, dolazi do ozbiljnih neželjenih pojava kao što su nadutost, povraćanje, mučnina, nesvjestica, dijareja. Ukoliko se ovi simptomi ponavljaju i ne prestaju obratiti se obavezno ljekaru. Takođe, osobe koje imaju preosjetljivu kožu moraju biti oprezni sa korišćenjem glicerina. U težim slučajevima može izazvati svrab, osip ili neku drugu iritaciju, kada je takođe potrebno potražiti pomoć dermatologa.