Danas, život bez frižidera, malo ko od nas može da zamisli. Frižideri postoje od tridesetih godina prošlog vijeka, i možemo slobodno reći da su nam olakšali način života, u smislu očuvanja namirnica. Zahvaljujući ovom izumu, namirnicama produžavamo vijek trajanja, tako što bakterije na nižim temperaturama ne mogu da se razmnožavaju u tolikoj mjeri koliko bi se inače razmnožavale u prirodnoj sredini. Samim tim šansa da se hrana pokvari se rapidno smanjila. Uloga rasladnih uređaja je od neprocjenjive vrijednosti ljeti, kada visoke temperature idu u korist bakterijama i ostalim mikroorganizmima koji se hrane organskim materijama.

Međutim, ko od nas i koliko obraća pažnju na upozorenja i savjete kako i gdje se čuvaju namirnice koje kupujemo? U posljednje vrijeme sve manje nas, jer se nekako podrazumijeva da ćemo skoro sve odložiti u frižider i tako riješiti problem.

Da li je to baš tako? Da li ste ikada pomislili da vaš frižider nije uvijek najbolje rješenje za čuvanje hrane?

Postoje namirnice kojima uopšte ne prijaju niske temperature. Osim što ćete dobiti rashlađenu namirnicu (ukoliko je volite takvu), lako se može desiti da je ne dobijete u cjelini, sa svim sastojcima sa kojim ste je ubacili u frižider. To se najčešće dešava sa namirnicama koje bi ste trebali čuvati na vašim kuhinjskim policama ili špajzu.

Lubenica

Ljetnja poslastica, koju ako ubacite u frižider može biti i osvježavajuća.Upozorenje! Kada lubenicu ubacite u frižider, njena antioksidantna (likopen i beta karoten)  svojstva se značajno smanjuju. Lubenica se čuva na sobnoj temperaturi, kako bi sačuvala sva svoja svojstva. Ako ste je baš kupili ili ubrali po vašim mjerilima, previše toplom za jelo, možete je staviti nekoliko minuta pod mlaz hladne vode ili jednostvano je odnesite u neku zatamnjenu prostoriju kako bi se njena temperatura malo spustila.

Paradajz

Paradajz je veoma osjetljiv. Kada ga stavite u frižider on će izgubiti svoj ukus i prelijepu teksturu, hladna temperatura oštetiće  membrane ćelija na spoljašnjoj strani ploda i umjesto ukusnog paradajza, dobićete poprilično neprirodan ostatak onog što liči na paradajz, a umjesto sočnog ukusa dobićete poprilično “plastičan” ukus. Plus, hladna temperatura sprečava proces zrenja. Razmišljajte o tome na jedan vrlo logičan način. Ukusni plodovi se dobijaju tako što je biljka izložena suncu, bez kojeg ne može da napreduje. Kada je godina hladna sa malim brojem sunčanih dana, rod paradajza se znatno smanjuje, kao i njegov kvalitet. Ista stvar je i sa plastenicima. Da li ste nekad ušli u plastenik u kome je hladno? Niste! Niti ćete! Da li vam je sada jasnije šta će se desiti sa vašim paradajzom kada ga uberete u bašti ili kupite na pijaci i stavite u frižider?  Ako nikada niste imali priliku da vidite prirodno stanište ove biljke, onda se vodite idejom gdje ga čuvaju u prodavnicama. Shvatićete da ga nikada niste našli u rasladnoj vitrini. Sada znate i odgovor zašto je to tako.

Najbolje mjesto za čuvanje paradajza je sobna temperatura. Ako želite da ubrzate njegovo zrenje stavite ga u papirnu kesu ili stare novine. Tako ćete ga sačuvati, a samim tim i jesti veoma  ukusan i neoštećen paradajz.

Ako kupite ili uberete potpuno zreo paradajz, najbolje da ga upotrebite u roku od nekoliko dana. Tako da je najbolje rješenje da ga kupujete u manjim količinama ili po potrebama koje imate. Temperatura koja se preporučuje za njegovo čuvanje je 21oCelzijusa. Ljeti kada je spoljna temperatura mnogo veća sklonite ga od izvora svjetlosti. A, u frižider ga stavljajte samo ako ste došli do prevelike količine, ali ne duže od 2-3 dana.

Krompir

Krompir u frižider nikako! Ako krompir držite u frižideru dobiće potpuno drugačiji ukus, a nije ni bezopasan za konzumiranje! Zašto?

Zato što skrob iz krompira, usljed hladnoće se brže pretvara u šećer, samim tim krompir će biti slađeg ukusa, a mnogo tvrđi nego što on zaista jeste. Kada krompir koji ste čuvali u frižideru riješite da ispečete, dogodiće se da usljed kontakta sa prirodnom aminokiselinom asparagin, koja se nalazi u krompiru i šećera čije ste dejstvo uvećali držeći krompir u fružideru, pretvoriće se u kancerogenu stupstancu akrilamid. Da do toga ne bi došlo krompir čuvajte u gajbicama, u podrumu, na tavanu ili špajzu i sve će biti u redu.

Izbjegavajte plastične džakove, najlonske kese. U njima će krompir, usljed nedostatka vazduha, prije propasti.

Crni luk

Cijele glavice crnog luka nemojte čuvati u frižideru. Zbog velike količine vlage, luk će postati mekan i pobuđaviće. Ali zato u frižideru možete držati sjeckani luk. Najbolje je da ga stavite u zatvorene posude, da bi zaštitili prostor od jakog mirisa luka.

Cijele glavice crnog luka čuvajte na hladnom i suvom mjestu sa dobrom ventilacijom. Najbolje je da odaberete mrežasti džak, koji će mu omogućiti dobar kontakt sa svježim vazduhom. Plastični i najlon džakovi ili kesice će samo doprinijeti njegovom bržem propadanju, odnosno truljenju.

Postoji pravilo da krompir i luk ne držite blizu jedno drugog. Naučnici tvrde da njihova isparenja doprinose bržem međusobnom propadanju.

Med

Vjerovatno vam je poznato, ali nije zgoreg pomenuti, da med ne voli hladnoću, ali ni veliku toplotu. Tako da med nemojte čuvati u frižideru, ali isto tako ga sklonite i od velikih izvora toplote kao što su šporet ili peć. Na niskim temperaturama med će se kristalizovati ili ušećeriti. Visoke temperature će mu promijeniti teksturu i uništiti njegove zdrave sastojke.

Med čuvajte na sobnim temperaturama kako bi mu pomogli da sačuva svoje izvorne blagodeti. Preporučuje se staklena posuda, sa adekvatnim zatvaračem koji neće dopustiti vazduhu da dođe u kontakt sa medom. Izbjegavajte plastične posude ili tegle kao i metalne posude. Svi znamo da se med jede sa drvenom kašikom, jer u prisustvu metala dolazi do oksidacije. Staklenu posudu odložite na suvo mjesto koje ima kontakt sa prirodnom svjetlošću.

Bijeli luk

Za bijeli luk važi pravilo kao i za crni. U dodiru sa hladnoćom, glavice bijelog luka će omekšati i ubrzati proces propadanja. Sjeckani bijeli luk trpi hladnoću iz frižidera, baš kao i crni, u dobro zatvorenim posudama dan ili dva najviše.

Bijeli luk najbolje se čuva u hladnijim prostorijama, dalje od izvora prirodne svjetlosti. Obezbijedite mu dobar protok vazduha, tako što ćete izbjegavati plastične ili najlon kese. Sva vlažna mjesta izbjegavajte u širokom luku, ako želite da vaš bijeli luk traje što duže.

Kafa i pasulj

Kafa i pasulj imaju jednu karakteristiku, a to je da jako lako, po svojoj prirodi, apsorbuju vlagu. Kada se nakupe vlage, kao na primjer, ako ih ostavite u frižider, promijene svoj miris, a samim tim i ukus. Pri tome, posebno kafa, vrlo lako apsorbuje i mirise koji joj se nalaze u blizini.

Kafu čuvajte u keramičkim posudama sa dobrim zatvaračem kako ne bi došla u kontakt sa vlagom i drugim mirisima. Pasulj čuvajte na isti način. Najvažnije je da ne dođe u kontakt sa vlagom, koja će mu svakako pomoći da što prije propadne.

Hljeb

Izbjegavajte čuvanje hljeba u frižideru. U kontaktu sa vlagom i niskim temperaturama, hljeb će postati amorfan. Niske temeperature će ga isušiti.

Hljeb treba čuvati na suvom mjestu koje će imati dodir sa prirodnim izvorom svjetlosti. Najbolje mjesto za čuvanje hljeba je hljebarnik. Hljebarnik je tako osmišljen da sačuva sve dobre karakteristike hljeba. Hljeb možete čuvati i umotan u aluminijumsku foliju ili u najlon kesi na sobnoj temperaturi, ali ne duže od dva dana. Najbolje je da svakog dana kupujete svjež hljeb.

Koštunjavo  voće

Koštunjavo voće takođe izbjegavajte da čuvate u frižideru. Niske temperature vrlo brzo mogu negativno uticati na njihov kvalitet i ukus.

Koštunavo voće najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi u gajbicama. Po potrebi ih možete čuvati u papirnatim vrećicama. Ako plodovi nisu sasvim zreli, dovoljno je da ga odložite na neko sunčano mjesto i vrlo brzo će sazrijeti i biti spremni za upotrebu.

Zrelo voće je najbolje pojesti ili upotrebiti što prije, jer brzo propada. Tako da ga je najbolje kupovati u manjim količinama kako biste uvijek imali svježe očuvano voće.

Maslinovo  ulje

Maslinovo ulje koje je namijenjeno kuvanju i pravljenju salata ne treba čuvati u frižideru.

Veoma niske temperature utiču nepovoljno na njega, tako što izazivaju kondenzaciju i pretvaraju ulje iz tečnog u čvrsto stanje. Time maslinovo ulje gubi na svom kvalitetu i ukusu. Maslinovo ulje treba čuvati u originalnoj boci u kojoj ste ga kupili na sobnoj temperaturi, ali na mračnom mjestu. Isto tako izbjegavajte da maslinovo ulje držite blizu šporeta, kako niske temperature tako i visoke mogu poprilično naškoditi maslinovom ulju. U prisustvu visokih temperatura maslinovo ulje će postati užeglo. Tako užeglo će promijeniti svoj miris.

Pravilno čuvano maslinovo ulje može ostati u izvornom stanju i do dvije godine.

Zaključak

Iz priloženog teksta i podataka koje smo sakupili, nismo ni najmanje umanjili vrijednost i značaj postojanja frižidera, ali smo zaključili da, ma koliko bio dobar, nije pogodan baš za čuvanje svih namirnica. Nekima čak može i ozbiljno da naškodi. Kao i svi izumi ovog svijeta i frižider ima svoje dobre, ali isto tako i loše strane. Uz malo truda i znanja možemo upotrebiti frižider na pravi način. I da se malo našalimo, ostaviti više prostora u frižideru za namirnice kojima je on zaista neophodan.