Sonji Udovčić, bh. Odbojkašici, ispunio se san da karijeru nastavi van granica Bosne i Hercegovine. Za relativno kratko vrijeme ova simpatična 24-godišnja Banjalučanka stekla je status jedne od najboljih igračica američkog koledža.

Sve je veći broj sportista koji napuštaju BiH i sreću traže u drugim sredinama. Među njima je i povremena reprezentativka BiH Sonja Udovčić, koja je ujedno i uspješna studentkinja na Univerzitetu Lin. Sjajnim igrama u dresu Fajting Najtsa, Sonja danas uživa u brojnim pohvalama i nagradama koje je stekla igrajući za svoj tim. Odbojkom se počela baviti 2008. godine, kada je imala 13 godina, u odbojkaškoj sekciji OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, a prvi klub joj je bio Inova.

“Trenirala sam u Inovi prvih pet godina, a nakon što je raspušten prvi tim, prešla sam u ekipu Banjaluka Volej, gdje sam bila do odlaska na koledž. S Banjalučankama sam uspjela da budemo među tri najbolja bh. kluba dvije godine zaredom”, počela je svoju priču za “Nezavisne” Udovčićeva.

I u vrijeme igranja na bh. parketima, rođena Banjalučanka je težila za odlaskom u inostranstvo, što zbog odbojke, što zbog školovanja. Nakon brojnih pokušaja put je na kraju odveo “preko bare”.

“Oduvijek sam imala želju da igram odbojku negdje u inostranstvu, ali nisam uspijevala da nađem najbolju opciju za mene i roditelje. Oni su oduvijek htjeli da se školujem pored toga što treniram odbojku. Opcija na američkom koledžu ispostavila se kao najbolja. Dobila sam par ponuda s različitih koledža, ali sam stupila u dublju komunikaciju s trenerom s Univerziteta Lin, jer mi se lokacija najviše svidjela. Otišla sam 2017. i počela drugu godinu studiranja na koledžu“, naglašava naša sagovornica.

Da nije pogriješila u odabiru, odbojkašica koja je bila član seniorske reprezentacije BiH pokazala je već u prve dvije godine igranja na koledžu. Prve godine proglašena je za najboljeg novajliju u svojoj konferenciji (Sanšajn Stejt konferens), a već druge u dva navrata je bila najbolji igrač sedmice u konferencije, a jednom je izabrana za igračicu sedmice na nacionalnom nivou, što je prvi put da je neko s Univerziteta Lin ponio tu laskavu titulu. Na kraju prošle godine Udruženje američkih odbojkaških trenera odlučilo je da Sonju proglasi najboljom koledž igračicom južne regije SAD.

“Stvarno gode pohvale i priznanja, na koje sam ponosna, a takođe dosta pažnje posvećujem školovanju. Studiram medije i fotografiju i trenutno sam treća godina. Ako bude sve po planu trebalo bi da diplomiram u decembru. Pokušaću da ostanem na koledžu i upišem master“, istakla je ambiciozna i uspješna Sonja Udovčić, koja danas živi u gradu Boka Raton, na Floridi.

Za kraj je poručila da joj je na početku bilo teško da se adaptira na novu sredinu, ali da se poprilično dobro snašla.

“Bilo je teško naviknuti se na život da kraj mene nema porodice, prijatelja i saigračica. Ja sam osoba koja se lako prilagodi svakoj sredini, ali nakon nekog vremena mi je bilo teško da komuniciram s ljudima koje volim samo preko telefona”, zaključila je sjajna Banjalučanka.

Izvor: nezavisne novine