Ciklama upravo u najhladnijem dijelu godine pokazuje svoje najljepše ruho u ružičastim i bijelim tonovima. Međutim, kako je riječ o sobnoj biljci koja nije nalik ostalima u domu, treba joj posvetiti posebnu pažnju prilikom njege.

Ciklama (lat. Cyclamen persicum) koja se još naziva i “cvijet iskrenosti” pripada porodici jaglaca, a prepoznatljiva je po ružičastim ili bijelim cvjetovima koji rastu poviše tamnozelenih srcolikih listova.

Za razliku od većine biljaka na našem podneblju, ciklama cvjeta zimi, a tokom ljeta je u stanju mirovanja. Upravo zato se treba brinuti o njoj na nešto drugačiji način nego za ostalo sobno bilje.

ODGOVARA JOJ NISKA TEMPERATURA 

Kako prirodno cvjeta u zimskim mjesecima, ciklama voli niže temperature. Odgovaraće joj boravak u prostorijama u kojima se temperatura kreće od 15 do 20 stepeni Celzijusa.

Što je niža temperatura u prostoriji, to će ciklama duže cvjetati. Ako joj temperatura bude previsoka, prestaće cvjetati i otići će u prijevremeno stanje mirovanja.

Zato ju je potrebno držati u prostorijama koje su najmanje zagrijane, poput hodnika ili zimskih vrtova, te svakako izbjegavati njihovo smještanje blizu izvora topline poput radijatora, peći i kamina.

NE SMIJE POKVASITI LISTOVE 

Baš kao i afričkoj ljubičici, ciklami ne odgovara polijevanje vodom po listovima i cvjetovima. Zbog toga vodu jednom sedmično treba staviti u tanjirić tegle i omogućiti da ciklamin korijen upije potrebnu vodu.

Ako primijetite da ste dodali previše vode koju biljka ne može odjednom upiti, izbacite višak iz tanjirića. Pripazite i na to da joj zemlja nikada ne bude potpuno suva.

VLAŽNO OKRUŽENJE ZA NAJBOLJI RAST 

Kao što joj je potrebno konstantno vlažno tlo, tako joj je potreban i vlažan vazduh. Upravo zato ciklami ne odgovara boravak u zagrijanim toplim prostorijama u kojima se zimi stvara suvi vazduh. U blizini ciklame uključite ovlaživač zraka koji će joj omogućiti rast u idealnim uslovima.

IZBJEGAVANJE DIREKTNE SUNČEVE SVJETLOSTI 

Ciklama voli prirodno svjetlo i osunčane prostorije, ali ne smije biti direktno izložena jakom suncu. Zato izbjegavajte dijelove stane u koje dopire jako podnevno i popodnevno sunce.

PRIPREMITE JE ZA MIROVANJE 

Nakon nekoliko mjeseci cvatnje, ciklama prelazi u stanje mirovanja koje joj je nužno za preživljavanje. Kada joj listovi počinju žutjeti i sušiti se, to je prvi znak da se priprema za mirovanje, a ne da je uništena.

Kada primijetite prve znakove mirovanja, odstranite suve listove i smjestite biljku u najmračniji i najhladniji dio stana. Nemojte je zalijevati barem dva-tri mjeseca. Naime, toliko je ciklami potrebno kako bi se „odmorila“ i pripremila za novu sezonu rasta.

Nakon što pak bude pokazivala prve znakove zelenih listova, zalijevajte je na prethodno opisani način jednom sedmično. Tako će iduće zime ponovo zasjati u čarobnom ruhu.