Pitanje statusa više od 1.500 takozvanih starih studenata u RS, koji su od kraja septembra praktično “na ledu” nakon što je istekao zakonski rok za završetak studija po starom planu i programu, trebalo bi da bude razmotreno uskoro na sastanku resornog ministra Srđana Rajčevića sa predstavnicima ovih studenata i Unije studenata RS.

I ministar Rajčević najavio je danas da se takav sastanak planira, odgovarajući u Narodnoj skupštini RS na pitanje narodnog poslanika i profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Ivanke Marković, o statusu ovih studenata, uz molbu da se nađe rješenje za njihove probleme.

Predsjednik Unije studenata RS Milan Milišić kaže za Srpskainfo da bi na tom sastanku trebalo da se razgovara i o prijedlogu dopune Zakona o visokom obrazovanju koji su pripremili studenti, kao moguće rješenje za ovu situaciju.

Kako je Srpskainfo već pisala, studenti su planirali da predlože da takozvani stari studenti u RS, koji u akademskoj godini polože bar jedan ispit, mogu da zadrže ovaj status, dok bi ostali morali da odustanu od studiranja ili pređu na studiranje po Bolonji.

– Očekujemo da taj prijedlog razmotre i službe Ministarstva, prije nego to bude i zvaničan prijedlog – kaže Milišić sada, mada je ranije najavljivano da će studenti takav prijedlog uputiti na odlučivanje narodnim poslanicima na nekom od prvih zasjedanja novog saziva NS RS.

On ističe i da se očekuje poziv na razgovore iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, dok iz ovog ministarstva, istovremeno, očekuju da studenti što prije odaberu predstavnike sa kojima će se o ovom pitanju zvanično razgovarati.

Kako saznajemo, sastanak bi mogao biti održan u toku ove sedmice.

Izvor: srpskainfo