Na suzbijanju neregistrovanog pružanja usluga smještaja, po principu stan na dan, prošle godine je obavljeno više od 200 kontrola, nakon kojih se legalizovalo preko 70 odsto kontrolisanih subjekata.

– Važno je naglasiti da je broj registrovanih subjekata značajno veći, s obzirom na to da fizička lica nisu čekala dolazak inspektora već su samostalno pokrenula proceduru legalizacije. Za određeni broj lica izrečena je mjera zabrane obavljanja djelatnosti, jer u ostavljenom roku nisu regulisali svoj status. U slučajevima kada su kontaktirana lica odbila da se odazovu na službeni poziv inspektora, informacije o istima proslijeđene su Ministarstvu unutrašnjih poslova RS – saopštili su iz Inpsktorata RS.

Činjenica je da je ova djelatnost, vremenom, postala odličan izvor prihoda mnogim građanima, koji svoje stanove izdaju po cijeni od 20 pa do 100 KM, koliko košta dnevno iznajmljivanje luksuzih stanova u većim gradovima.

Zato ne čudi što što se oni koji su na crno izdavali svoje stanove, sve više registruju za legalno obavljanje ove delatnosti.

I u mnogim turističkim organizacijama potvrđuju da im se obraća sve veći broj građanakoji žele da legalizuju svoj rad.

Izvor: srpskainfo