Ostaje nam samo da se zapitamo šta li nas to čeka u budućnosti…

Ideali ljepote mijenjaju se iz godine u godinu, a najčešće ih nameću mediji i javne osobe.

Kako piše portal Ranker, u posljednjem vijeku, ljepota je zaista prošla kroz sve moguće oblike. Dok jedna decenija nameće mršave djevojke i modni ‘košmar’, već nekoliko godina kasnije su cijenjenije obline i stilski minimalizam.

Evo kako su se ideali ljepote i modni trendovi mijenjali od 1920. godina do danas:

1910-e

Kod ženske figure je bilo poželjno da se istakne tanak struk i malo širi bokovi. Nosili su se korseti i haljine stegnute u struku koje dosežu do stopala. Takođe, raskošan i upečatljiv šešir je bio neizostavan modni dodatak.

1920-e

Lude dvadesete donose ravne linije u krojevima haljina koje se skraćuju do koljena. Haljine se ukrašavaju mnogobrojnim dodacima poput bisera i perlica, nosi se upečatljiv nakit, cijeni sitnija ženska figura. Frizure bivaju poput kaciga, a šešire zamjenjuju oglavlja.

1930-e

Tridesetih godina moda postaje glamuroznija, a ceni se žensko tijelo vretenastije i sitnije građe bez pretjeranog isticanja oblina.

1940-e

U ovom periodu se u ženskoj modi pojavljuju elementi muške mode tako da žene počinju da nose pantalone, sakoe i odijela. Popularni su šeširi manjeg oboda i kovrdže u kosi. Što se tiče figure, poželjno je naglasiti struk i zdrave ženske obline.

1950-e

Pin-up kultura posebno dobija na popularnosti pa su na cijeni slatke, zaigrane djevojke, rumenih obraza i prirodno talasaste kraće kose. Odjeća je prepuna boja, razigrana i vizuelno upečatljiva.

1960-e

Kako u šezdesetim godinama jača radnička klasa, tako i odjeća postaje više ‘kežual’ za svakodnevnu upotrebu. Teži se udobnim i praktičnim odjevnim komadima, a ženska figura počinje da se krije iza strogih i ravnih krojeva.

1970-e

Hipi revolucija koja se javila krajem šezdesetih ostavila je velik trag i na sedamdesetim godinama. To je vrijeme seksualnih sloboda, gdje se žensko tijelo počinje sve više da se otkriva, a odjeća postaje kičasta i dramatična.

View this post on Instagram

STUDIO 54

A post shared by 1970's Fashion (@1970sfashion) on

1980-e

Osamdesete su nešto manje lude od sedamdesetih i u tom periodu se prvi put pojavljuju supermodeli koji postaju ideali ljepote. One se smatraju savršenim ženama sa svojim isklesanim vitkim tijelima, a u modu posebno dolazi sportska udobna odjeća.

1990-e

U devedesetima postaje popularan “džins stil” pa među oba pola postaju posebno popularne karirane košulje i farmerke različitih boja i krojeva. Polako se izjednačava muška i ženska moda, tako da većina odjevnih komada postaje unisex.

2000-e

Ovo razdoblje bilo je prepuno – svega! Od kiča, šljokica, boja i šarenila, do uskog, kratkog i pripijenog izgleda. Pantalone niskog struka i cipele u špic bile su poseban hit, a neki trendovi su i danas popularni.

2010-e

U ovom pweriodu smo trenutno, a od početka do danas, do 2019, mnogo se toga u stvari promijenilo. Trenutno su hit sve one stvari koje su se nosile 2000-ih i 90-ih, pa zapravo ne možemo ni reći da se moda promijenila – već vratila? Hmm, okej.

View this post on Instagram

Hello Vienna🇦🇹

A post shared by Jelena Peric🦋 (@j_make_up) on