Kada već imate dobar komad mesa pred sobom, napravite od njega savršeno ukusan, mekan i sočan obrok. Pileća prsa su hrana s kojom mnogi ljudi griješe, a evo i kako..

1. Uklanjanje kožice sa mesa

To je velika greška. Naime, pileća prsa su sama po sebi suva, jer u njima nema puno masnoće kao u ostalim dijelovima pileta. Ostavljanje kože na njima tokom pečenja ili dinstanja, osiguraće da na kraju budu sočnija, a samim tim i ukusnija, jer vlaga neće ispariti iz njih u tolikoj mjeri. Ako kožu ne volite, jednostavno je prije jela sklonite.

2. Ne stavljanje mesa u marinadu

Kao što je već spomenuto, pileća prsa su suva, ali dobra marinada osiguraće da nešto vlage ostane u njima. Osim toga, marinada će im dati fantastičan ukus koji će ući i u najdublje slojeve. Recepata za marinade je puno i svako može pronaći ukus savršen za sebe. Važno je da meso malo odstoji u mješavini začina.

3. Ne udaranje čekićem po mesu

Kuvari preporučuju čekićem dobro izudarati pileća prsa kako bi se u njima počeli razbijati proteini, jer će na taj način meso biti mekanije. Osim toga, šnicle će postati tanje pa će vrijeme pripreme na šporetu ili roštilju trajati kraće.

4. Šnicle nisu jednake debljine

To je vrlo čest propust – šnicle pilećih prsa nisu ravnomjerne debljine svuda pa se tokom pripreme dio previše ispeče i tako osuši, a dio ostane dovoljno pečen ili čak pomalo sirov, zavisno od toga kolika je razlika u debljini.

5. Prekuvano meso

Važno je paziti da se pileća prsa u komadu ne ispeku previše. Kuvari rado koriste posebnu vrstu termometra koji se zabode u meso i očitava temperaturu u najdubljim dijelovima mesa. Savjetuju pečenje sve dok unutrašnja temperatura ne bude oko 70 stepeni.

6. Meso ne odstoji prije jela

Vjerovatno ste primijetili da, isječete li komad mesa odmah nakon pečenja i stavite na tanjir, iz njega pojačano cure sokovi. Na taj način zapravo meso gubi dragocjenu vlagu što kasnije utiče na ukus. Nakon termičke obrade važno je pustiti meso da se malo “odmori”, jer će se tako sokovi u njemu stabilizovati. Prekrijte ga i ostavite kratko, pa tek onda jedite.

7. Ne dodavanje umaka

Pileća prsa će uz umak biti sočnija, posebno ako su se malo prepekla. Osim toga, dobar umak doprinosi ukusu koji tako postaje još bolji. Ako malo razmislite, sjetićete se da nijedno meso samo po sebi nema neki fini ukus – začini i razni dodaci zaslužni su za to što ga volimo jesti.