Iako su na tenderu izabrana tri ponuđača za pelene, koje bolesna djeca i odrasli ljudi sa invaliditetom mogu dobiti na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS, većinu spornih pelena nabavlja “Eko Piramida Inženjering” iz Banjaluke, preduzeće direktora FK “Borac”, Dejana Lukendića.

Naime, tri ponuđača, ne znače da korisnici imaju mogućnost izbora, jer za jednu veličinu pelena postoji samo jedan nabavljač, a “Eko Piramida Inženjering” ima pravo nabavke tri veličine pelena.

Uprkos brojnim žalbama roditelja, Dejan Lukendić, za Srpskainfo tvrdi da su pelene koje njegovo preduzeće nabavlja iz Albanije odličnog kvaliteta i proizvedene po italiajnskoj licenci.

– One pelene što je Draško Stanivuković pokazivao po medijima nisu naše, on izmišlja. U apotekama su nam rekli da se ni jedan jedini pacijent nije žalio na pelene. U slučaju pritužbi proizvođač je bio spreman da iz Albanije pošalje tehnologa da na licu mjesta vidi u čemu je problem – tvrdi Lukendić i najavljuje tužbu protiv Stanivukovića.

FZO: Afera “pelene” potvrdila manjkavosti Zakona o javnim nabavkama BiH  

Manjkavost Zakona o javnim nabavkama BiH je to što je kod izbora dobavljača presudna ekonomski najpovoljnija ponuda, a ne kvalitet, poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

– Fond ne može da utiče na kvalitet, niti može da izabere proizvođače koji imaju kvalitetnije proizvode, ukoliko se na tenderu javi neko ko je ponudio nižu cijenu.  Ovaj ograničavajući faktor Zakona o javnim nabavkama BiH nikako ne bi smio biti presudan u javnim nabavkama u zdravstvenom sistemu, jer je cilj da pacijenti, koji se liječe, dobiju najbolji mogući lijek i najbolja moguća medicinska sredstva koja su u tom trenutku registrovana na tržištu BiH – naglašavaju u ovom fondu.

Navode da su se manjkavosti ovog zakona najbolje pokazale na posljednjem primjeru, odnosno, kod izbora pelena.

– Fond je, zbog ograničenih zakonskih mogućnosti, morao da izabere onog dobavljača koji je imao najbolju ekonomsku ponudu. Još jednom pozivamo predstavnike svih zdravstvenih ustanova i predstavnike udruženja da nas podrže u inicijativi da se mijenja Zakon o javnim nabavkama BiH, jer njegove manjkavosti usporavaju rad svima nama, a vjerujemo da je svima u interesu da za naše osiguranike nabavljamo najbolje i najefikasnije kako lijekove, tako i medicinska sredstva. Ukoliko organi BiH, zbog svoje uobičajne tromosti, ne promijene ništa po ovom pitanju, Fond će podršku tražiti u institucijama Srpske – poručuju iz FZO.

Izvor: srpskainfo