Neki vid kontracepcije u Srpskoj koristi 54 odsto žena koje su udate ili žive u zajednici, pri čemu to najmanje čine žene u starosnoj dobi od 20 do 24 godine – 33 odsto.

Korištenje kontracepcije raste s nivoom obrazovanja, pa 65,6 odsto žena sa visokim ili višim nivoom obrazovanja koristi bilo koji metod kontracepcije, pokazali su rezultati istraživanja višestrukih pokazatelja za Srpsku u 2011-2012. godini, koje je sproveo Instituta za javno zdravstvo RS.

– Prema rezultatima istraživanja, više od polovine žena – 69,1 odsto i muškaraca – 61,7 odsto, koji su imali polni odnos sa povremenim partnerom, koristilo je kondom kao metod kontracepcije. Takođe, 63,7 odsto muškaraca i 68,1 odsto žena koji su u posljednjih 12 mjeseci imali više od jednog polnog partnera, koristilo je kondom kao metod kontracepcije tokom njihovog posljednjeg odnosa – kaže specijalista socijalne medicine u IJZ Slađana Šiljak.

Prema podacima IJZ, u 2017. godini dijagnostikovano je 117 slučajeva polno prenosivih oboljenja.

– Zaštita od polno prenosivih bolesti podrazumijeva zaštitu od bolesti koje se prenose polnim putem, zaštitu od HIV/AIDS-a, neželjenih trudnoća i nesigurnih prekida trudnoće. Podizanje svjesnosti o značaju obrazovanja iz seksualnog i reproduktivnog zdravlja podrazumijeva uključenost roditelja, nastavnika, pedijatara i šire javnosti o zaštiti od polno prenosivih bolesti i sigurnom ponašanju povezanom s reproduktivnim zdravljem – naglašava Šiljak.

Izvor: srpskainfo