Mladi u Srpskoj informacije o reproduktivnom zdravlju dobijaju uglavnom putem interneta, ali ti izvori su potencijalno opasni, jer između ostalog, ne prave razliku između starosnih grupa i znanja.

Njihovo ponašanje je, istovremeno, posljedica upravo nedovoljne informisanosti i slabog znanja o reproduktivnom zdravlju, pokazuju istraživanja koja je radilo Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS prethodnih godina.

– Sve to doprinosi ranijem stupanju u seksualne odnose, povećanju broja polno prenosivih bolesti i neželjenih trudnoća, koje često završavaju abortusom ili prijevremenim porodom – navodi se u  nacrtu Strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u RS za narednih deset godina.

Istovremeno, mladi ljudi su prepoznali potrebu za više informacija o reproduktivnom zdravlju i od nadležnih institucija  u oblasti obrazovanja očekuju da im omoguće sticanje znanja iz te oblasti, dodaje se u ovom dokumentu.

Autori navode i da reproduktivno zdravlje podrazumijeva polni razvoj, sazrijevanje, seksualnu ostvarenost, kao i razvoj zdravih, uravnoteženih i ravnopravnih, humanih odnosa među partnerima. Mladi, kažu, u najvećoj mjeri smatraju da bi škole trebale da im pružaju informacije i znanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Istraživanja su, dodaju, pokazala ida je oko 79 odsto učenika srednjih škola u RS jasno zainteresovano da pohađaju samostalan predmet koji bi se bavio reproduktivnim zdravljem.

Oni su u istraživanju koje je provedeno prije nekoliko godina odgovorili da bi pohađali takav predmet i u slučaju da postoji ocjenjivanje ili u slučaju da je predmet obavezan, ali da ne bude ocjenjivan. Otprilike tek svaki četrnaesti učenik je bio protiv uvođenja takvog predmeta u škole, precizirano je u dokumentu.

– Imajući u vidu da je, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, reproduktivno zdravlje stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i nesposobnosti, kao i da reproduktivno zdravlje uključuje normalan polni razvoj i sazrijevanje, mentalnu zrelost i seksualnu ostvarenost, te da je adolescencija najburniji period u životu svakog ljudskog bića, od izuzetnog je značaja u nastavnom procesu prilagoditi zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju starosti učenika – navode autori strategije.

Posebno je, ističu, to značajno za učenike srednjih stručnih škola, koji po nastavnom planu i programu nemaju nastavni predmet u okviru kojeg bi se učenici upoznali sa zdravstvenim vaspitanjem o reproduktivnom zdravlju.

Izvor: srpskainfo