Od početka godine u Banjaluci primijetan je sve veći broj migranata. Borave na Željezničkoj i Autobuskoj stanici, a sve češće ih građani mogu vidjeti i u centru grada.

Jedna od kafana uz Željezničku stanicu puna je migranata s Bliskog istoka.

N1: Svi ste iz Sirije?

Migranti: Palestina, Sirija.

Po cijeli dan piju jednu, dvije kafe i griju se. U grupi su većina mlađi muškarci, koji se teško sporazumijevaju. Neki znaju engleski, ali ne žele govoriti.

N1: Gdje želiš ići?

Migrant: Želim ići vani. Nemate dozvolu za ovo. Morate me pitati za dozvolu.

Većina je ostala bez novca, a mnogi kao razlog odlaska iz Sirije pominju rat i vladavinu Bashara Al-Assada.

Ne otkrivaju kako dolaze u Banjaluku, ali znaju gdje i kako idu.

“Pješke, Italija”.

“Njemačka, Italija, Hrvatska”.

U bifeu nam kažu da najčešće dolaze vozom iz Sarajeva, a da kada nabave novac odlaze za Bihać, ili Gradišku.

“Svugdje, Bihać, Kladuša, Sava, aerodromi. Federacija ko fol kontroliše glavne puteve, a ja ih vozim kraj njih, zažmire”, priča Dragan, taksista.

Građani ne žmire na dolazak migranata. Kažu mnogi su im pomagali, dali hranu, ali strahuju zbog sve češćih krađa koje čine.

“Daš im hranu, a ima slučajeva da napadaju, kradu telefone, tašnice”, kaže Rade, mještanin.

Svakodnevno oni su tu u prolazu, zadrže se, preko noći se nastoje prebaciti. Pretežno su grupe od po 20 njih, nekada bude dvoje, troje djece. Idu taksistima, kako idu, idu i nazad ka Bihaću, ali i ka Gradišci, samo da im se domoći Evropske unije.

Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv jednog migranta iz Sirije zbog krađe, te mu odredilo mjeru pritvora zbog mogućeg bjekstva. U banjalučkoj policijskoj upravi kažu da su od početka godine evidentirali 136 migranata.

“Po dolasku u Banjaluku prati se kretanje na području PU Banjaluka, u pravcu centra gdje im je smještaj, da li Bihać, ili Sarajevo. U posljednje vrijeme primjećeno je da se vraćaju u Banjaluku, zadržavaju, mi ih do tada pratimo, obezbjeđujemo”, kaže Radenko Stakić, načelnik Sektora policije Banjaluka.

Vlasti Republike Srpske upozorile su da neće graditi centre za prihvat, niti primati donacije za iste. Obezbijediće, ponavljaju, humani transport van granica entiteta.

Izvor: N1/ Snežana Mitrović