Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza.

Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019. godine primljeno 8.611 uzoraka plodove vode, iz kojih je urađena analiza kariotipa ploda. 

“U januaru ove godine navršilo se punih 10 godina od uvođenja prenatalne citogenetičke dijagnostike i 50 godina postojanja Citogenetičke laboratorije u našoj ustanovi”, naveli su iz UKC-a.

Iz ove institucije su naglasili da otkrivanje hromozomskih aberacija u plodovoj vodi ima ogroman značaj u prevenciji rađanja djece sa teškim anomalijama i poremećajima u psihomotornom razvoju. 

iz UKC-a ističu da laboratorija posjeduje kvalitetnu i savremenu opremu, te stručno i edukovano osoblje koje čine molekularni biolozi i biolozi, specijalisti medicinske genetike, biolozi na specijalizaciji iz ove oblasti i laboratorijski tehničari. 

Rad u Odjeljenju za medicinsku genetiku podrazumijeva multidisciplinarni pristup i saradnju sa Genetskim savjetovalištem Klinike za dječije bolesti, ali i ljekarima ginekolozima iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo. 

“U Genetskom savjetovalištu se postavljaju indikacije za citogenetičke analize, dok se uzorci plodove vode uzimaju u Klinici za ginekologiju i akušerstvo”, pojasnili su iz UKC-a. 

U Odjeljenju za medicinsku biohemiju Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku radi se kombinovani skrining trudnica na trizomije 21, 18 i 13 u prvom tromjesečju trudnoće. 

“Radimo i citogenetičke analize iz periferne krvi, kariotip iz koštane srži kod leukemija, kao i molekularnu dijagnostiku urođenih trombofilija. U planu je uvođenje novih testova, koji se koriste u dijagnostici i praćenju terapije kod leukemija i drugih oboljenja”, naveli su iz UKC-a. 

Izvor: Srna