U Banskom dvoru u Banjaluci održana je akademija pod nazivom “Za hrabra mala srca”, u organizaciji Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je prisustvovao akademiji, rekao je da se 15. februar obilježava kao Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti, te da je jedan od ciljeva dostići stopu izlječenja od 60 odsto. 

Šeranić je naveo da Hematoonkološka klinika Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske ima izuzetne rezultate u liječenju akutnih leukemija gdje stopa izlječenja dostiže 80 odsto. 

“Svi treba da iskažemo divljenje prema porodicama, toj djeci i zdravstvenim radnicima jer svi zajedno čine mnogo da bismo išli u pravcu da djeci omogućimo ozdravljenje i ponudimo što kvalitetniji život”, naglasio je Šeranić. 

Načelnik Odjeljenja dječije hematoonkologije UKC-a Jelica Predojević rekla je da u Srpskoj godišnje od malignih bolesti oboli 30 djece, te da se dio liječenja za tumore kostiju i mozga obavlja u Srbiji, dok je za ostala maligna oboljenja liječenje obezbijeđeno na ovom odjeljenju u Banjaluci. 

Ona je istakla da ovo odjeljenje nastoji da prati svjetske i evropske trendove u liječenju i izlječenju, te da, uz pomoć Ministarstva zdravlja i menadžmenta UKC-a, u tome i uspijeva. 

“Pratimo edukacije sa procedurama koje izvodimo na Odjeljenju i uspijevamo da terapeutski tretman i pristup pacijentima ispunimo u cijelosti, kako nalažu savremeni zahtjevi liječenja”, istakla je Predojevićeva. 

Predstavnik roditelja oboljelih od malignih bolesti Vita Malešević rekla je da Roditeljska kuća predstavlja veliku olakšicu i za roditelje djece koja se liječe i za zdravstvene radnike.

Izvor: Srna