Iz Saveza “Menerali” najavljuju dobre vijesti za očajne roditelje i odrasle korisnike pelena, koje dobijaju preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

– Istititucije Srpske žele da riješe ovaj problem i u naredna tri dana očekujemo rasplet – poručuje Gospova Rađen Radić, sekretarka ovog saveza, koji okuplja mentalno nedovoljno razvijena lica i njihove porodice.

Ona nije precizirala o kakvom se rješenju radi, ali tvrdi da oni insistiraju da korisnicima budu vraćena prava kakva su imali do ranije.

– Ranije su nam već ponudili jedno rješenje, koje je za nas bilo neprihvatljivo. Tražimo drugu opciju i blizu smo dogovora – kaže Gospova Rađen Radić za Srpskainfo.

I dok su u Savezu optimisti, roditelji teško bolesne djece gube snagu. Već skoro dva mjeseca oni se, uz sve druge probleme, bore i sa katastrofalno lošim pelenama, jedinima koje po novom pravilniku za svoju djecu mogu dobiti na recept.

– Juče smo u apoteci opet dobili one očajne pelene, koje više liče na najlon kesu s malo vate. Dijete nam je mokro čim joj to stavimo; bojimo se infekcije – poručio je otac djevojčice koja boluje od rijetke bolesti.

Majka druge djevojčice sa sličnom sudbinom poručila je: “Nemam više snage, politika se umiješala, a roditelji ćute, svi se plaše da će izgubiti i ono malo što im Fond daje”.

Skandal sa pelenama za teško oboljelu djecu i odrasle sa invaliditetom izbio je početkom godine, zbog promjene pravilnika Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Ranije su korisnici imali pravo na pelene određene vrste, a oni koji su željeli kvalitetnije pelene mogli su ih dobiti na recept uz doplatu. Novim pravilnikom takve mogućnosti nema, jer je proveden centralizovani tender i na recept se može dobiti samo jedna vrsta pelena u jednoj veličini. Te pelene su izuzetno lošeg kvaliteta, a njihova cijena nije javno objavljena.

Iz Fonda je potvrđeno da na pelene na recept ima pravo 1.209 korisnika u Srpskoj, od čega je 89 djece.

Izvor: srpskainfo