Spremno dočekajte 8. mart…

Neko vas je obradovao prelijepim buketom i sigurno želite da vaše cvijeće što duže traje. Slijedi nekoliko korisnih savjeta.

Ruže, karanfili hrizanteme vole dosta vode u vazi. Za lale gerbere dovoljno je vodom napuniti trećinu vaze. Gerberima se voda mijenja svakog dana dok je lalama dovoljno vodu samo dolivati. Gladiolama treba skinuti posljednja tri pupoljka da bi se cvjetovi brže razvili. Mimoze duže traju u mlakoj vodi, a cvjetove treba svakog dana prskati.

View this post on Instagram

🚐🌸

A post shared by Trille Floral (@trillefloral) on

Cvjetove orhideje, kamelije ciklame ne treba orošavati da ne bi došlo do pojave ružnih mrlja i truljenja. Cvijeće koje ima šuplju stabljiku, kao amarilis, treba podsijecati svakog drugog dana.

Kako da cvijeće ostane svježe?

– Stavite cvijeće u mlaku i odstajalu vodu, nikako u hladnu.

– Vodu malo posolite.

– Kašičica šećera u vodi učiniće čudo.

– U vazu s vodom uspite 60 ml gaziranog soka (bilo kojeg). Šećer, kojeg gazirana pića sadrže, produžiće životni vijek vašeg cvijeća.

– Stabljike zasijecite koso, potopite ih na tren u vrelu vodu pa tek tada stavite u vazu.

– Stavite aspirin u vodu.

– Lale će duže ostati svježe u vazi ako sipate kašiku štirka.

– Na dno vaze sa ružama i drugim rezanim cvijećem stavite komadić bakarne žice.

View this post on Instagram

Just magical 💕

A post shared by Hadeel M 👑 (@_.haadeel) on

– Ne stavljajte cvijeće blizu voća ili povrća.

– Lak za kosu može da pomogne vašem cvijeću da duže izgleda svježije. Odmaknite lak na tridesetak centimetara i poprskajte cvijeće ispod lišća i latica.

– Pomiješajte dvije kašike jabukovog sirćeta sa dvije kašike šećera i dobijenu smjesu ubacite u vazu s vodom, prije nego u nju stavite cvijeće koje će vam ovako trajati duže.

– Kako bi vam cvijeće što duže izgledalo svježe, potrebno je da rast i razvoj bakterija svedete na minimum i obezbijedite cvijeću zamenu za hranu koju bi inače imalo da nije ubrano. U vazu s vodom dodajte par kapi votke, jer će alkohol usporiti razvoj bakterija i jednu kašičicu šećera čime će se cvijeće hraniti. Vodu mijenjajte svaki drugi dan, dodavajući votku i šećer svaki put.

View this post on Instagram

Just magical 💕

A post shared by Hadeel M 👑 (@_.haadeel) on