Naučite kako pravilno da raspolažete novcem…

Mnogi ljudi padaju u depresiju kada je riječ o novcu i njegovom raspoređivanju. To je obično povezano sa neprijatnim, teškim ili beskorisnim zadatkom. Ali, imamo nekoliko savjeta koji će pretvoriti vaše uštede u pravi fenomen, a ne samo mit o kojem svi znaju, ali ga nikada nisu vidjeli.

Metod 20/80

Ovaj plan podrazumijeva da možete da uradite sljedeće:

Isplatite sve svoje dugove i bankovne kredite. Investirajte u biznis ili uštedite oko 20% vaše mjesečne plate. To je novac koji ne smijete da potrošite. Potrošite ostalih 80% vaše plate na bilo koji način.

Takođe, treba da zapamtite da prvo morate da sklonite novac, a zatim da potrošite ostatak. Ako je 20% prevelik broj, pokušajte da počnete sa 10% ili najmanje 5%. Ovo će vam pomoći da razvijete naviku i stvorite početni fond štednje.

Metod 60/10/10/10/10 

Ovaj metod funkcioniše na ovaj način:

60% plate koristite za glavne troškove,

10% štedite,

10% je za dugoročne troškove,

10% za rijetke troškove,

10% za zabavu.

Glavni troškovi su hrana, komunalije, prevoz i garderoba.

Automobil, renoviranje kuće ili otplata kredite pripadaju dugoročnim kupovinama.

Rijetki troškovi su stvari kao što je popravka automobila, posjeta ljekaru ili skupi pokloni. A ako imate veliki dug, bolje je da prenamijenite 10% za štednju dok ga ne otplatite.

Metod 10%

Ovaj metod znači da morate da uštedite 10% novca od svog ukupnog prihoda. Takav mali iznos neće uticati na budžet ili kvalitet vašeg života. Još je bolje da stavite taj novac u banku, tako da nemate potrebu da ga odmah potrošite. Ako možete lako da uštedite 10%, probajte 15% ili čak 20%.

Metod podjele

Ovaj metod sugeriše da podijelite sav svoj novac na 2 dijela: prvi dio ide za svakodnevne potrebe, drugi dio ide u banku. Kada vam gotovina nestane, idite u banku i uzmite pola iznosa koji imate. Ponovite po potrebi. Ovo je najbolji metod za one koji ne mogu da kontrolišu svoje svakodnevne troškove.

Metod 4 koverte

Prvo, morate da izračunate ukupnu sumu vašeg budućeg prihoda.

Onda uzimate novac za velike kupovine ili štedite 10-20%. Zatim uzimate novac za redovne troškove (stanarina, škola, parking, itd.).

Preostala suma bi zatim trebalo da se podijeli na 4 dijela. Uzmemo 4 koverte, po jednu za svaku nedjelju. Ovaj novac možete da potrošite na sve što želite (hrana, zabava, prevoz). Samo ne zaboravite na budžet koji imate.

Bakin metod

Za svaku važnu kategoriju troškova imate posebnu kovertu. Na svakoj napišete za šta je i ukupnu količinu novca koja vam je potrebna. Ove kategorije zavise od osobe i njihovog načina života i mogu uključivati stvari kao što su: hrana, odjeća, lijekovi, auto, zabava i tako dalje.

Sav prihod je podijeljen na dijelove, zavisno od broja kategorija, i stavljen u koverte. Kada vam je potreban novac, preuzimate ga iz odgovarajuće koverte. Ako vam ponestane novca iz koverte za provod, bolje je da izbjegnete provod koju morate da platite dok se vaša koverta ne dopuni. Ako vam ponestane novca iz važne koverte, poput koverte za hranu, uzimate novac iz manje značajne koverte i prilagođavate budući iznos koji stavite u ovu kovertu.

Preostali novac možete da potrošite ili sačuvate. Zavisi od vaših ciljeva i količine preostalog novca.