Karanfil je i cvijet osoba rođenih u januaru, a formalni naziv ovog cvijeta je dianthus što na grčkom znači nebeski cvijet…

Crveni karanfili su sigurno najpoznatiji simbol Dana žena. Ovaj cvijet ima istoriju dužu od 2.000 godina i sa sobom nosi dosta značenja.

Boje karanfila

Crvni karnfil predstavlja simbol radničkog pokreta i često je viđen tokom demonstracija na praznik rada. S obrizom da je simbol radnika preduzeća su ga poklanjala svojim radnicama za Međunarodni dan žena.

Karanfil svijetlo crvene boje označava divljenje, a tamno crvene duboku ljubav i naklonost.

Bijeli karanfil je simbol sreće i ljubavi, a ljubičasti hirovitosti. U Francuskoj se ljubičasti karanfil nosi kada se izjavljuje saučešće.

Prema hrišćanskoj legendi, karanfil se pojavio kada je Isus Hrist prvi put nosio krst. Dok je Bogorodica plakala zbog njegove muke pojavili su se karanfili, pa je roze karanfil postao simbol majčinske ljubavi.

Karanfil je i cvijet osoba rođenih u januaru, a formalni naziv ovog cvijeta je dianthus što na grčkom znači nebeski cvijet.

Nastanak običaja

Veza između karanfila i Dana majki nastala je u SAD-u 1907. godine kada je Ana Džarvis, žena koja je ustanovila ovaj dan, odabrala bijeli karanfil kao njegov simbol, jer je to bio omiljeni cvijet njene majke.

Održavanje karanfila

Karanfil je biljka za koju se pretpostavlja da vodi porijeklo sa mediteranskog područja, a zeljasta stabljika raste i do 80 centimetara. Karanfili traže prozračno tlo koje je neutralno ili malo kiselo i puno sunca.

Originalna boja ovog cvijeta je svijetloroze, ali razvijene su i druge sorte među kojima crvena, bijela, žuta i zelena.